2024. május 11. - Ferenc

Fölösleges válságkreálás lehet az újabb afgán választás

Az idő a táliboknak dolgozik Afganisztánban, ha a november 7-i utóválasztásokkal sem sikerül a politikai válságból kilábalni, a nemzetközi misszió kegyetlen télnek néz elébe. Marton Pétert, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület szakértőjét kérdeztük.
2009. október 21. szerda 13:09 - Tatai Gábor
Egy pár hónappal ezelőtt még az a reménység kísérte az augusztusi afgán választásokat, hogy az újraszervezett vezetés végre meglódíthatja az országot a stabilizáció útján. Az afganisztáni nemzetközi jelenlét mindennél jobban vágyakozott egy tisztán és szabályosan lezavart demokratikus megmérettetésre, a másodikra, azután hogy 2001-ben a tálibokat a ˝hegyekbe kergették˝. A 2005-ös történelmi választásokat még túláradó lelkesedés kísérte, ám Hamid Karzai elnök sem otthon, sem nyugaton nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket maradéktalanul. A 2009-es választások tétje az afgánok számára a garantált fejlődésben, Washington esetében pedig „egy megbízható partner” színrelépésében állt. Október közepére, a választások után két hónappal „az ország mélységes politikai válságba jutott, és fenn áll a lehetőség, hogy még ennél is rosszabb következik” – írja Jonah Hull az Al Jazeera kabuli bloggere a tálib ébredésre utalva. A közhangulat kétségbeesett.

A közelítő tél

2009. augusztus 20-án a koalíciós erők egy olyan partner győzelmében reménykedtek, aki egy új tálib ellenes stratégia hívéül szegődhetne és végre a talpára állíthatná az országot, ezzel téve lehetővé a mielőbbi Istenhozzádot. A dolog nem így alakult, a választások kapcsán otromba hibákat és visszaéléseket sejtő ENSZ-bizottság késlekedése miatt, az afgán misszióval kapcsolatos ellenérzések rég nem látott hevességgel kezdték az érintett külföldi kormányokat bombázni: a szkeptikusba fordult közvélemény előtt egyre nehezebb megindokolni, hogy mi keresni valója van a fiúknak ˝Korruptisztánban˝.

Mire a misszió támogatottsága Amerikában 40 százalék körülire esett vissza, a Democracy International nevű NGO hétfőn végre megállapította, Karzai elnök a szavazatok 48 százalékával végtére is nem szerezte meg a magabiztos fölényt az egykori külügyminiszter Abdullah Abdullah felett, így utóválasztásokat kell tartani. Mégpedig a november közepére-végére beálló afganisztáni tél előtt, mivel a lehetetlenné váló logisztikai és biztonsági viszonyok több hónapra hibernálnák a megoldás lehetőségét. Kabul utcáin már nem lengedezik a demokratikus zephyr - az emberek egyre frusztráltabbak és csalódottabbak. Az új dátumot kedden ugyan kiírták, ám komoly kérdés, hogy egyáltalán meg lesz-e a minimális részvételi szám a november 7-ei utóválasztásokon.

Felesleges válságkreálás

Szükséges az erősítés
Stanley McCrystal tábornok, az afganisztáni erők főparancsnoka – a tálibok újbóli megerősödésével - további 40 ezer katonát kért Washingtontól, melyet Rahm Emanuel vezérkari főnök egyelőre azzal utasított el, hogy az Egyesült Államok addig nem fog további erőket küldeni Afganisztánba, ameddig egy „hiteles és törvényesen megválasztott” kormány nem kerül az ország élére. „Így, hogy eldőlt, hogy lesz második forduló, a McChrystal által kért további csapatok telepítése - amúgy is időigényes, nem egyik napról a másikra lezajló folyamat - vélhetően elkezdődhet majd, mert szükség is lesz ezekre a csapatokra. Az lehet viszont, hogy ezt közben nyíltan nem mondja majd ki senki, amíg a helyzet valamilyen módon nem rendeződik, legalább valamennyire” – ecsetelte Marton Péter az újabb választásokkal esetlegesen együtt járható katonai megfontolásokat.
„Mivel az Egyesült Államok újabb választásokat akart Afganisztánban, és ennek kapcsán az ENSZ álláspontját jelentős nyomásgyakorlás révén kész volt eltéríteni, akkor ezek a választások meg lesznek tartva” – mondta el Marton Péter, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület szakértője a HírExtrának. A szakértő szerint az újabb választások kiírása kockázatos döntés volt, mely akár könnyen elsülhet a kezdeményezők irányába is: „Ha Karzai nyer, így annak a legitimitása eleve alá van ásva. Ha Abdullah nyer, az meglepő fordulat lenne, amellyel sokan nem békélnének meg automatikusan. Ha pedig általában az a kép alakul ki, hogy az eredmények komolyan vehetetlenek, akkor kérdés, hogy nem felesleges válságot kreáltunk-e a második fordulóval”.

Marton Péter szerint a november 7-ei dátum már így is túl kései, azon kívül, hogy a dagonyás logisztikai körülmények a szavazás lebonyolítását már nehezíteni fogják, a gerillacsapatok mozgását még nem fogják jelentékenyen akadályozni: „Az időjárási körülmények nyilvánvalóan nehézséget jelentenek majd a szervezésben és a lebonyolításban, beleértve a szavazatok begyűjtését is, ahhoz viszont valószínűleg nem jelentenek még elég nagy nehézséget a változó időjárási viszonyok, hogy Pakisztánból, az ottani, dél-vazirisztáni hadműveletek elől áthúzódó gerillák ne jelenthessenek a múltkorinál komolyabb kihívást adott esetben”.

A ˝csaló˝ Karzai és a ˝tiszta˝ Abdullah

Karzai legnagyobb riválisa Abdullah Abdullah, Ahmed Sah Maszúd, a szovjet megszállás elleni afgán ellenállás, majd a tálib-ellenes Északi Szövetség vezetőjének az egykori bizalmasa. A közvélekedéssel ellentétben Marton Péter külön megjegyzi, hogy az augusztus 20-ai választásokkor „szabálytalanságok vélhetően az ő javára is történtek egyébként, aligha lehet a Karzai és Abdullah között folyó küzdelmet a csaló és a tiszta játékos küzdelmeként nézni”. Karzai az újabb választások kihirdetését követő első órákban nyilatkozott a beleegyezéséről, Abdullah pedig már két hónapja készen áll az újabb megmérettetésre.

Marton alapvetően szkeptikus a novemberre várt fejleményekkel kapcsolatban: „vélhetően a második forduló sem lehet sokkal tisztább az előtte lévőnél” abból az okból kifolyólag, hogy augusztus 20-án sem arról volt szó, hogy maguk a jelöltek szálltak volna harcba tisztességtelen eszközökkel. „Nyilvánvalóan egyiküknek sincsen tökéletes ellenőrzése afelett, hogy a híveik-szövetségeseik a győzelmükért mit tesznek meg országszerte, vagyis alapvetően nem csaló egyikük sem” – fogalmazott a szakértő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. október 21. 15:52
Karzai szimpatikusabb.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását