2024. március 29. - Auguszta

Az USA alelnöke és Bajnai telefonon egyeztett

Fontos külpolitikai kérdésekről, kiemelten Afganisztánról és a NATO jövőjéről egyeztetett telefonon Joseph Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök szombaton - tájékoztatta a kormányszóvivő az MTI-t vasárnap.
2009. október 19. hétfő 06:50 - HírExtra
Szollár Domokos elmondta: a Biden által kezdeményezett hívás során az amerikai alelnök nagy elismeréssel szólt a válságkezelő kormány elmúlt fél éves teljesítményéről, gratulálva a gazdaság stabilizálásához, amellyel Magyarország ismét a térség éllovasává válhat. Biden megemlékezett Magyarország kiemelkedő szerepéről a vasfüggöny lebontásában és méltatta a 20 éves demokratikus Magyar Köztársaságot.
Joseph Biden szerint Magyarország megbízható, kiszámítható szövetséges, amely erején felül veszi ki részét a nemzetközi válságkezelési feladatokból - közölte a kormányszóvivő. Az amerikai alelnök külön elismeréssel szólt Magyarország NATO-szövetségesként teljesített kiemelkedő hozzájárulásáról Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon, valamint háláját fejezte ki, amiért Magyarország a térségből példamutató módon elsőként jelezte, hogy befogad egy volt guantánamói foglyot. Bajnai Gordon a beszélgetés során hangsúlyozta: a közép-európai új demokráciák felnőttek, egyenrangú félként betagozódtak az euroatlanti struktúrákba. Az együttműködés Egyesült Államokkal, a transzatlanti viszony építése azonban továbbra is kiemelkedően fontos - idézte a kormányfő szavait Szollár Domokos. A miniszterelnök biztosította Biden alelnököt arról, hogy Magyarország nem a problémák létrehozásában, hanem azok megoldásában érdekelt, s azt keresi, hogyan járulhat hozzá a közös célok eléréséhez - számolt be a beszélgetésről a kormányszóvivő. Szollár Domokos kitért arra: Bajnai Gordon támogatásáról biztosította az új amerikai rakétavédelmi elképzeléseket Európában, külön kiemelve a folyamatos egyeztetést a partnerekkel és a NATO-keretek fontosságát. Az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese, Alexander Vershbow pénteken jelentette be Varsóban, hogy az Egyesült Államok nem állandó jelleggel Patriot típusú légvédelmi rendszert telepít jövőre Lengyelországba, és folytatja a tárgyalásokat Lengyelországgal egy új rakétavédelmi rendszerről.

Barack Obama amerikai elnök korábban közölte, Washington lemond a Bush-kormányzat azon tervéről, hogy egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogórakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Közép-Kelet-Európa egy részére is az amerikai rakétavédelmi rakétarendszert, más néven: a rakétapajzsot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását