2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A 29 működő vulkánból egyszerre 5 aktív a félszigeten

A távol-keleti Kamcsatka-félsziget 29 működő vulkánja közül jelenleg egyszerre öt aktív - közölte honlapján a KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre való reagálás szervezésével foglalkozik.
2009. október 3. szombat 14:59 - HírExtra
Eszerint a Sivelucs, a Krimszkij, a Kljucsevszkoj, a Korjakszkij (Korják) és a Bezimjannij (Névtelen) fejt ki aktív tevékenységet. A Sivelucs már egy ideje hamufelhőket bocsát ki, s a kutatók szerint bármely pillanatban várható egy újabb nagyobb kilövellés, amely a tengerszint feletti 10 kilométeres magasságba viszi fel a vulkáni hamut. Ezért a környező településeken hamuhullás várható.

A Krimszkij vulkán esetében ugyancsak hamufelhő kitörésére számítanak, s a felhő a számítások szerint mintegy 6 kilométeres magasságba jut majd fel. A Bezimjannij kráterében folyamatosan nő a lávakupola.

A kutatók szerint a légi forgalmat mind az öt aktív vulkán esetében veszély fenyegetheti az aeroszolos hatások, illetve a hamu miatt, de a közeli települések biztonságban vannak, nincs ok az aggodalomra.

A Kamcsatka-félsziget a Pacifikus-hegységrendszer részeként mintegy kétezer éve alakult ki, amint a Csendes-óceáni-kőzetlemez az Eurázsiai-kőzetlemez alá bukott, amivel erős vulkáni tevékenységet hozott létre a környéken. A tektonikus mozgás még mindig észlelhető, így a Csendes-óceán környékét ölelő úgy nevezett Tűzgyűrű részeként Kamcsatkán jellemző az aktív vulkáni tevékenység és a földrengés.

Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív, közülük 19 szerepel a Világörökség listáján. A legmagasabb a Kjulcsevszkaja Szopka (4750 méter), míg a legaktívabb a Kronot-vulkán. A félsziget közepén fekszik a Gejzírek völgye, amely Eurázsia egyetlen ilyen képződménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását