2024. április 19. - Emma

Kitrört az egyik legnagyobb orosz vulkán

Kamcsatkán öt kilométer magasba röpített hamufelhőt a Sivelucs vulkán - közölték az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai kirendeltségén.
2009. július 26. vasárnap 10:35 - HírExtra
Az orosz geofizikusok szombat este csaknem 170 helyi földrengést regisztráltak, s ezek közül többet kísért hamukilövellés, illetve törmeléklavinák. A tűzhányó újabb aktívabb szakasza májusban kezdődött, s azóta kráterjének kupolája is csorba egy helyen, csaknem 30 méteres rés keletkezett rajta. A Sivelucs nem fenyeget emberéleteket: a hozzá legközelebbi lakott település - az 5000 lakosú Kljucsi városka - a tűzhányótól 50 kilométerre fekszik.

A hamuesők valószínűsége változatlanul nagy: a vulkáni hamu - két milliméternél kisebb átmérőjű magmarészecskék - mérgező lehet az emberekre és az állatvilágra nézve is, a hatalmas hamufelhők pedig a légi közlekedést is veszélyeztethetik.

Az orosz tudósok nem zárják ki az erősebb kitöréseket, mert a vulkáni kráterben az elmúlt évtizedekben kialakult kupola már kritikus méreteket ért el, a kráter gyakorlatilag megtelt a mélyből feltörő lávával és magmalerakódásokkal. Ezért várható egy komolyabb, de nem katasztrofális kitörés, amely a 2005-ös kitöréshez lesz mérhető.

A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül aktív kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos. Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Akkor széttört a kifolyt lávából képződött kupola, és a hegy több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását