2024. április 24. - György

Hamufelhőt lövellt ki a kamcsatkai vulkán

Kamcsatkán öt és fél kilométer magasba röpített hamufelhőt a Sivelucs vulkán - közölték vasárnap az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai kirendeltségén. A vulkán legutóbb szeptember 11-én hallatott magáról, akkor a fél órán át tartó, erős robbanással kísért kitörés nyomán a hamufelhő 15 kilométer magasba emelkedett, s a kráter oldalán több helyen észleltek lávafolyást is.
2009. szeptember 20. vasárnap 12:48 - HírExtra
Most csak kisebb rengések kisérték a kitörést, s csak a tűzhányó délkeleti lejtőjén volt lávafolyás. A Sivelucs nem fenyeget emberéleteket: a hozzá legközelebbi lakott település - az 5000 lakosú Kljucsi városka - a tűzhányótól 50 kilométerre fekszik, s jelenleg innen figyelik a tudósok a vulkán immár egy éve kisebb-nagyobb szünetekkel tartó kitörését.

A hamuesők valószínűsége változatlanul nagy: a vulkáni hamu - két milliméternél kisebb átmérőjű magmarészecskék - mérgező lehet az emberekre és az állatvilágra nézve is, a hatalmas hamufelhők pedig a légi közlekedést is veszélyeztethetik.

A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül aktív kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos. Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Akkor széttört a kifolyt lávából képződött kupola, és a hegy több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását