2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A sportolás lehetőségeinek megteremtése nem állami feladat?

A sportolás ezerféle előnnyel jár. A fiataloknak létfontosságú lenne, és az idősebbeknek sem ártana. A lehetőségek mégis korlátozottak. A HírExtra utánajárt a hazai viszonyoknak. Azaz csak járt volna.
2009. szeptember 27. vasárnap 13:10 - Kanizsai Ádám
Ez a cikk „csupán” a kormány portáját veszi nagyító alá, és nem foglalkozik azokkal (a normál esetben egyáltalán nem elhanyagolható) tényekkel, hogy a sportszerek, sportruházat, utazás költsége egyfolytában emelkedik. De ez már egy másik téma...

A szabadidő eltöltésének egyik legjobb formája a mozgás. Fontos az egészséges életmód szempontjából és segít a szociális normákat elsajátítani. Anyagi tekintet nélkül, ez mindenkinek elidegeníthetelen joga lenne, a szegényebb családoknak ugyanolyan lehetőségeket kellene biztosítani, mint a módosabbaknak. Mára azonban több tényező áll az útjában annak, hogy bárki foci-, kosár-, kézilabdát ragadjon és kimenjen a pályára játszani egyet.

„Adminisztrációs nehézségek”

Hogy a fiatalok mekkora köre sportol, arról gyakorlatilag nem is állnak rendelkezésre adatok. Ennek fényében nem lehet sem növekedésről, sem csökkenésről beszélni. A kistérségi sportinformációs rendszerben még azt is meg lehet nézni, hogy egy-egy megyében melyek a kedvenc sportágak, illetve mit sportolnak legtöbben. De országos adatok nincsenek.

Illetve a Nemzeti Sportstratégiáról szóló Országgyűlési határozatban olvasható bizonyos statisztika.

„Sajnálatos tény azonban, hogy a gyermekek 75%-a kizárólag a testnevelésóra keretében végez rendszeres testmozgást, mely nem alkalmas minden, a korosztály szempontjából jelentős feladat ellátására. Ennek elsődleges okai között találjuk a testnevelő tanárok motivációjának hiányát, és a pénzügyi, adminisztrációs nehézségeket.”

Adminisztrációs nehézségek?

Talán éppen ez az a fal, melybe én is ütköztem a kutakodás során. De miért nincsenek erre adatok? Nem lenne az állam számára horibilis összeg a fiatalok sportolási lehetőségeinek és statisztikáinak felmérése. Csak éppen nincs erre hajlandóság. Valószínűleg azért, mert egy kérdőíves felmérés nem hoz busás összegeket a konyhára, éppen, hogy fizetni kell érte.

Pénzügyi nehézségek?

Ez mit jelent ebben a szövegkörnyezetben? Nincs elég sportlétesítmény? Kinek nincs elég pénze? A családoknak? A testnevelőtanároknak? Lehet, hogy megfelelő motivációt jelentene nekik, ha a megélhetéshez elegendő fizetést kapnának.

Korábbi passzusaiban a hivatkozott határozat is gyönyörűen leírja, hogy a testmozgás és sportolás az ország érdeke is:

„...a sportolás kiemelkedően hozzájárul a népesség mentális és fizikai egészségi állapotának javításához, és sajátos funkciói révén eszköz az egészséges társadalom megteremtéséhez, a közösségi kapcsolatok fejlesztéséhez, a népesség gazdasági aktivitásának előmozdításához, a nemzeti értékek és az önbecsülés erősítéséhez, az esélyegyenlőség javításához...”

Sportban az üzlet!

A stratégia így folytatódik:

„...valamint figyelemmel üzleti funkciójára is a sportról szóló 2004. évi I. törvény 50. § (1) bekezdése alapján a következő határozatot hozza:
1. Az Országgyűlés elfogadja a határozat mellékletét képező „Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia 2007-2020” című stratégiai programot (a továbbiakban: Sportstratégia)...”

Nohát! El is fogadták.

A határozat második oldalán (mint a sport legfontosabb előnye), az elfogadást bizonyító érvként a következő is szerepel:

„...A „sportgazdaság” becsült árbevétele hazánkban évi 350 Mrd forint, mely a korábbi évekhez viszonyítva piacbővülést mutat. Az állami költségvetésbe a sportszektorban nyereségesen működő cégek által 2,1 Mrd Ft társasági adó kerül, a végső sportfelhasználás révén pedig 60 Mrd Ft áfa. Jelentős tételnek tekintendő a sportban foglalkoztatottak szja-ja, mely meghaladja éves szinten a 10 Mrd Ft-ot. A sportágazat ezzel nettó költségvetési befizető, a nemzetgazdaság bevételének 0,9%-át e szektor termeli...”

Természetesen. A jó öreg kormány itt sem néz mást, mint a realizálható hasznot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását