2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fellendülést ígérnek az amerikai viszonyban

Az új washingtoni magyar nagykövet "többletlendületet" kíván vinni az amerikai-magyar viszony erősítését célzó törekvésekbe.
2009. szeptember 17. csütörtök 08:25 - HírExtra
"Nem arról van szó, hogy új célok lennének, hogy amit a magyar diplomácia eddig tett, az nem lenne jó, hanem arról, hogy én igyekszem ennek egy többletlendületet, láthatóságot és dinamizmust kölcsönözni" - mondta, hozzátéve, komoly imázsjavító törekvései vannak. Kifejtette: fontos feladatának tekinti, hogy bemutassa a gazdasági válságból való kilábalás érdekében tett magyar erőfeszítéseket, a különböző gazdaságpolitikai intézkedéseket.

Arra fog törekedni, hogy elismertesse az amerikai véleményformálókkal és döntéshozókkal a magyar eredményeket - mondta, lényegesnek nevezve, hogy "a növekedés beindulásával újabb lendületet tudjunk adni a befektetéseknek".

A diplomata szerint az Obama-kormányzat megközelítése jó feltételeket teremt az európai-amerikai és a magyar-amerikai együttműködéshez. Ennek viszonylag új keletű példája, hogy a guantánamói fogolytábor bezárása tekintetében radikálisan megnőtt az együttműködési hajlandóság Európában Amerika felé.

Azt is kiemelte, "fontos, hogy életben tartsuk az amerikai érdeklődést a Nyugat-Balkán iránt, azért is, mert a térség stabilitása, európai és atlanti integrációja erőteljesen magyar érdek is".

Szombati Béla számára - kedden foglalta el állomáshelyét - nem új terep az Egyesült Államok, a rendszerváltás idején a washingtoni nagykövetségen dolgozott kulturális és oktatási kérdésekkel foglalkozó diplomataként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását