2024. május 21. - Konstantin

Washington óvatos az afgán elnökválasztással

Óvatosan reagált az amerikai kormányzat arra, hogy a nem hivatalos végeredmény szerint Hamid Karzai hivatalban lévő államfő nyerte meg az afganisztáni elnökválasztást.
2009. szeptember 17. csütörtök 08:07 - HírExtra
Ian Kelly amerikai külügyminisztériumi szóvivő helyi idő szerint szerdán tartott washingtoni sajtóértekezletén nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy előzetes eredményről van szó, s az Egyesült Államok várja a hivatalos végeredményt. Az afgán választási bizottság szerint Karzai a szavazatok 54,6 százalékát szerezte meg, azaz újraválasztását már az első fordulóban bebiztosította. Legjelentősebb ellenfele, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter a leadott voksok 27,8 százalékával került a második helyre.

Az Európai Unió választási megfigyelői közölték, hogy a leadott szavazatok közül nagyjából másfél millió voksnál áll fenn a csalás gyanúja. Ezek túlnyomó többségén - körülbelül 1,1 millió szavazólapon - Karzai neve szerepel, másik 300 ezren pedig a volt külügyminiszteré.

Hamid Karzait nyolc évvel ezelőtt a nemzetek közössége emelte az ország élére, s azóta is támogatja, bár egyre kényszeredettebben. A nyugati hatalmaknak nem tetszik, hogy a korrupció megfertőzte a hatalmat, Karzai a közelmúltban kétes múltú hadurakkal kötött szövetséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását