2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az USA 2010-re összeomlik?

Igor Panarin orosz politológus ismét próbálja alátámasztani hipotézisét az USA és Oroszország jövőjét illetően. Hogy igaza van-e arra hamarosan fény derül.
2009. szeptember 1. kedd 12:40 - Zelenij Linda

Eddig a részlet, most vissza a jelenbe

Igor Panarin állítása szerint az Amerikai Egyesült Államok széthullását már 1998. szeptember 9-én előre látta, ezért az elmúlt 11 évben nyomon követte az USA tevékenységét, így mára bátran meri állítani, hogy prognózisa helytálló volt. Annak a valószínűsége, hogy a szétesés még 2010. júliusában bekövetkezik a szerző szerint több mint ötven százalék.

„ A szisztematikus krízis praktikusan azt biztonyítja, hogy a hipotézisem helytálló”- mondja Panarin. Szeptember harmincadikán ér végét a gazdasági év. Csak egy számot mondok: csak ebben az évben az USA büdzséjének a deficitje 4,5-szöröse az előző évhez képest. Azaz, lényegében megkezdődött a az amerikai gazdaság összeomlása. És majd, ha nyilvánosságra hozzák az éves gazdasági mutatókat, a világ összes befeketőjét hatalmas pánik fogja hatalmába keríteni.”

Az USA hatalmas államháztartási hiánya mellett, Panarin szerint elméletét más tényezők is alátámasztják, többek között a japán ellenzék győzelme. Arra emlékeztet, hogy vezetőjük, Jukio Hatojama gazdasági reformjának egyik kulcsfontosságú momentuma a dollár teljes elutasítása, mint világ valuta.

Kína

Kínának is fontos szerep jut.” A Nemzetközi Valutaalapnak pénzre van szüksége. A washingtoni G20 találkozó résztvevői ezért Kínához és Japánhoz fordultak pénzért. Kína aranyvaluta tartalékai több mint 2 trillió dollár, ő az USA legnagyobb hitelezője, most pedig elkerülhetetlenül befolyással lesz a Valutaalap politikájára.”

Korábbi nyilatkozatára hivatkozva állítja, hogy 2010-re az adósok ötven százaléka jüent fog használni, és Latin-Amerikai is kénytelen lesz komolyan megfontolni a valuta váltást. A kardinális változást 2009 novemberére jósolja, majd pedig megindulnak a dezintegrációs folyamatok.

Ősszel polgárháború?

A politólógus szerint USA már a 2008-ban elvesztette geopolitikai vezető szerepét a Wall Streeten történteknek köszönhetően. Elvégre azóta Amerika egyetlen javaslattal sem állt elő, hogyan is lehetne a világ válságból kilábalni, hiszen még a saját gazdaságát sem bírja talpra állítani. Éppen ezért egy újabb polgárháborút jósol idén őszre:

„Novemberre az amerikai lakosság többsége végre megérti az amerikai álom krachját. És akkor bizony fegyvert ragadnak és elkezdenek lövöldözni.” Panarin ehhez még azt is hozzáfűzi, hogy az amerikai belső fegyvereladások a válság óta negyven százalékkal megnőttek.

Ilyen áldatlan állapotok mellett, nem szabad hagyni, hogy az Államokban elurakodjon a káosz. Ha mégis, akkor az összeomlás után három központi hatalom lesz csak képes támogatni az USA-t: FÁK, Kína és az EU.Különösen fontos szerept fog kapni Oroszország. Panarin szerint, éppen az oroszok válnak majd az európai régió központjává. Csatlakozhatnak hozzájuk a FÁK államai, és Mongólia, valamint néhány kelet európai ország, például Lengyelország. Az európai valuta, pedig természetesen a rubel lesz.

A politológus elképzelése szerint az USA hat jelentősebb részre fog hullani, és mindegyik rész egy –egy ország fenhatósága alá fog kerülni pl.:New York és Washington az EU,San Fransisco Kína (lakosság 53százaléka jelenleg is kínai), Alaszka pedig Oroszország alá fog tartozni. Ezek alapján az orosz válság végét egyértelműen az Egyesült Államok összeomlásának a napjára datálja. De ehhez mielőbb el kell kezdeni intergrálni egy rubel alapú területi gazdaságot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását