2024. április 26. - Ervin

Bajba kerülhet az USA

Az amerikai költségvetés hiánya nagyobb lesz az eddig vártnál a következő tíz évben, a Fehér Ház költségvetési hivatalának legújabb előrejelzése szerint.
2009. augusztus 25. kedd 19:02 - HírExtra
A 2010-2019 közötti években a költségvetés halmozott deficitjét a kormányzat most 9 ezer milliárd dollárra teszi. Februárban még ennél kétezer milliárd dollárral kisebb hiánnyal számolt. A költségvetési hivatal legfrissebb előrejelzése szerint idén a munkanélküliség átlagosan 9,3 százalék lesz, jövőre 9,8 százalék. Februárban az idei munkanélküliséget 8,1 százalékra, a jövő évit 7,9 százalékra várta a kormányzat. A tavalyi átlagos munkanélküliség 5,8 százalék volt.

A kormányzat rontott az amerikai gazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzésén is. Most úgy véli, hogy az idei hazai össztermék (GDP) 2,8 százalékkal csökken. Februárban ezt 1,2 százalékra várta.

Christina Romer, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója elmondta: jövőre már nő a gazdaság, de a korábban várt 3,2 százalék helyett csupán 2,0 százalékkal. A fehér házi gazdasági szakértők szerint a GDP már 4,0 százalékkal emelkedik 2011-ben. Tavaly az amerikai hazai össztermék 1,1 százalékkal bővült.

Romer és a költségvetési hivatal vezetője, Peter Orszag egyaránt úgy vélte, hogy az idei GDP-csökkenés nagyobb lenne, ha Barack Obama amerikai elnök nem tudja elfogadtatni a kongresszussal a 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot.

A költségvetési hivatal átlagos inflációval kapcsolatos keddi előrejelzése nem sokban tér el a februáritól. Most azzal számol, hogy idén 0,7 százalékos lesz a defláció, a februárban várt 0,6 százalékos fogyasztói árindex-csökkenéssel szemben. A jövő évi inflációnövekedési várakozást ugyanakkor 1,6 százalékról 1,4 százalékra változtatta a hivatal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását