2024. április 20. - Tivadar

Januárban választják meg Kennedy utódát

A múlt héten elhunyt Edward Kennedy amerikai szenátor utódát január 19-én választják meg Massaschusettsben.
2009. szeptember 1. kedd 08:21 - HírExtra
Deval Patrick elmondta, támogatja azt a demokraták által kezdeményezett törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az időközi választásokig átmenetileg kijelöljön valakit az állam megüresedett szenátori helyére. Massachusettsi törvényhozók ugyancsak hétfőn közölték: már a jövő héten nyilvános meghallgatást tartanak a szenátori mandátum ideiglenes betöltéséről.

Kennedy utódának keresése a múlt héten elkezdődött; a szenátori hely üresen hagyása ugyanis veszélyezteti a Demokrata Párt törvényhozási terveit.

Kennedy életének utolsó napjaiban igyekezett meggyőzni a massachusettsi törvényhozókat, hogy halála után minél előbb töltsék be szenátori helyét; sürgette a vonatkozó törvény módosítását, hogy az előírt, öt hónap múlva megtartandó választások előtt a kormányzó átmenetileg kinevezhessen valakit a helyére.

Kennedy nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, így nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60 voksra van szükség. Ezért veszélyben van az Obama-kormány egészségügyi reformjának elfogadása, s ezt jól látta Kennedy is, akinek az általános egészségbiztosítás megvalósítása szívügye volt.

Az érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül választást tartanak megüresedett poszt betöltésére. A győztes veheti át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátramaradt három évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását