2024. április 24. - György

Az USA feladja a rakétatelepítési terveit

Gyakorlatilag bizonyos, hogy Washington felhagy a rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítésére vonatkozó terveivel - írta csütörtökön a Gazeta Wyborcza című lengyel lap, washingtoni forrásokra hivatkozva.
2009. augusztus 27. csütörtök 13:55 - HírExtra
"A Pentagon tábornokai által küldött jelzések teljesen világosak: ami a rakétavédelmi rendszert illeti, a jelenlegi amerikai kormányzat más megoldásokat keres a korábbi lengyelországi és csehországi bázisok helyett" - idézi angol nyelvű internetes kiadásában a lap Riki Ellisont, aki a rakétapajzs kiépítését támogató egyik washingtoni székhelyű lobbiszervezet elnöke.

Riki Ellison a múlt héten részt vett egy rakétavédelemmel foglalkozó konferencián, amelyen a Pentagon illetékesei beszéltek terveikről a rakétavédelmi ipar vezetőinek. Ellison hangsúlyozta, hogy a konferencia idején a tábornokok szóba sem hozták a Lengyelországra és Csehországra vonatkozó eredeti tervet. Ehelyett az Obama-kormányzat inkább hajókra, továbbá izraeli és törökországi támaszpontokra, illetve vélhetően a Balkánra telepíthető elfogórakétákat részesíti előnyben.

Ellison szerint a stratégiaváltás legfőbb oka az, hogy az új kormányzat nagyobb gondot fordíti az orosz érvekre. "Obama emberei azon a véleményen vannak, hogy sok globális problémát könnyebb lesz megoldani Moszkvával együtt" - mondta.

A Gazeta Wyborcza forrásai szerint Washington csak azután hozza nyilvánosságra a stratégia felülvizsgálatának végeredményét, hogy Varsót és Prágát is felkészítette a tervek megváltoztatására, illetve kicsikart a lehető legtöbb engedményt Moszkvából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását