2024. április 19. - Emma

Rekordmeleg tengerek

Rekordot ért el a világ tengereinek és óceánjainak átlaghőmérséklete júliusban; 1880 óta, amióta mérik, nem volt ilyen magas a vizek hőmérséklete.
2009. augusztus 21. péntek 15:07 - HírExtra
A júliusi átlag 17 Celsius-fok volt - számolt be csütörtökön a washingtoni székhelyű National Climatic Data Center (NCDC). A tengervizek eddigi legmagasabb átlaghőmérsékletét 1998-ban mérték, akkor az El Nino hatás gondoskodott a hőmérséklet megugrásáról.

Meteorológusok szerint több erő összhatásaként emelkedett meg idén a vízhőmérséklet: újabb El Nino van készülőben, és emellett az emberek által előidézett globális felmelegedés, valamint a hirtelen időjárás-változások özöne is felelős a jelenségért.

A melegebb tengervíz árt a koralloknak, felgyorsíthatja a sarki jég olvadását és erősítheti a hurrikánokat. Az északi féltekén jelentősen melegebbek a vizek az átlagosnál, a mediterrán térségben ez három fokkal magasabb hőmérsékletet jelent.

A jelenség az Északi-sark közelében mutatkozik meg legerősebben, ahol a hőmérséklet 5,5 Celsius-fokkal haladja meg az átlagot. A melegebb víz hullámai alulról nyaldossák a jéghegyeket, és gyorsítják fel az olvadást. A melegebb víz okozza a jégtáblák olvadását is Grönland szigeténél.

A világ tengereinek hőmérséklete júniusban egy hajszállal jobb volt, augusztusra azonban újabb rekordot jósolnak a szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását