2024. április 26. - Ervin

Mégis lebomlik a műanyag?

A környezetvédők elátkozzák a műanyagot mint olyan szennyezőanyagot, amely nem bomlik fel. Egy új tanulmány szerint azonban a tengerek vizében talán megsemmisül ez a hulladék is, bár ettől még nem sokkal lesz kívánatosabb.
2009. augusztus 21. péntek 09:43 - HírExtra
Sok ezer tonna műanyaghulladékot hord évente a szél az óceánokba, melynek egy része a partra vetődik, más részét az áramlatok olyan helyekre viszik, mint például a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt Hawaii és Kalifornia között, s amelynek mérete mára már meghaladja Texas államét.

"A műanyagot általában éppen azért használjuk, mert meglehetősen tartós. Mi azonban úgy találtuk, hogy a tengerek vizében a napnak, esőnek és más környezeti hatásoknak kitéve lebomlik, ezzel pedig olyan környezetkárosító faktorrá válik, amellyel a jövőben is egyre inkább számolnunk kell" - mondta Szaido Kacusiko, a japán Nihon Egyetem kémikusa.

Szaido és munkatársai az amerikai kémiai társaság konferenciáján hangsúlyozták: a lebomló plasztik olyan veszélyes anyagokat bocsát ki, mint például a biszfenol-A, vagy a műanyagok nagyobbacska építőköveinek számító bizonyos oligomerek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását