2024. április 23. - Béla

Elismerte a mérgezést a gázóriás

Az Exxon-Mobil amerikai olaj- és gáztermelő vállalat, beismerte bűnösségét 85 védett madár kiirtásában, amelyek szénhidrogén mérgezésben pusztultak el 5 különböző amerikai államban.
2009. augusztus 15. szombat 07:44 - HírExtra
A vállalat egy denveri bíróság előtt elismerte, hogy megszegte a vándormadarak védelmét célzó szövetségi törvényt azzal, hogy szénhidrogén szabadult ki a cég természetes gáztározóiból és szennyvíztárolóiból Colorado, Wyoming, Kansas, Oklahoma és Texas államokban.

A szennyezés miatt vízimadarak, héják, íbiszek és baglyok pusztultak el az Exxon-Mobil olaj-és gázfeltáró, kitermelő létesítményeinél. A madarak védettek ugyan, de nem fenyegeti őket a kihalás veszélye.

Az Exxon-Mobil és az amerikai állam között létrejött megegyezés alapján a vállalat bűnösnek mondta magát 5 rendbeli vádban és ezért 400 ezer dollár (75 millió forint) pénzbírságot kell fizetnie, és 200 ezer dollárt kell költenie közösségi szolgáltatások kialakítására - nyilatkozta csütörtökön az igazságügy-minisztérium.

A bírság egy szövetségileg felügyelt alapba kerül a lápos vidékek védelmére, a 200 ezer dollárt pedig megosztják egy madarakkal foglalkozó coloradói alapítvány és a nemzeti hal- és vadvilág alapítvány között az érintett államokban.

"Az a környezetvédelmi egyezség, amit az Exxon-Mobile aláírt ebben a több államot érintő ügyben, fontos lépés a költöző madarak védelme szempontjából" - nyilatkozta John Cruden, az igazságügy-minisztérim környezeti és természetvédelmi osztályának ügyvédje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását