2024. június 16. - Jusztin

Rengeteg volt magyar politikust tüntettek ki

A rendszerváltás szellemében telt el az idei kitüntetés-osztás a Parlamentben. A kitüntetettek között van több (egykori) politikus és számos művész, tudós is. Sólyom ezúttal már felejtette el az illemet.
2009. augusztus 20. csütörtök 15:52 - Kesjár Norbert
Mint a minden évben, most is sor került az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a különböző kitüntetések adományozására.

A legmagasabb szintű magyar kitüntetések
A Magyar Köztársasági Érdemrend fokozatai:
1. nagykereszt lánccal
2. nagykereszt
3. középkereszt csillaggal
4. középkereszt
5. tisztikereszt
6. lovagkereszt.
A Magyar Köztársasági Érdemkereszt fokozatai:
1. arany
2. ezüst
3. bronz.
Mindegyik kitüntetés egyaránt rendelkezik polgári és katonai tagozattal is.
A kitüntetéseket olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén - Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében - példamutató tevékenységet folytattak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az adott miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett.

Az idei ünnepélyes ceremóniára az Országházban került sor, a kitüntetéseket Sólyom László köztársasági elnök adta át.

A rendszerváltás szellemében

A legmagasabb kitüntetést, Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét ezúttal két egykori politikus kapta meg. Mindketten a rendszerváltás idején kifejtett tevékenységükért vehették át az érdemrendet. Németh Miklós, aki a rendszerváltás éveiben volt miniszterelnök és Tölgyessy Péter alkotmányjogász, aki szintén a rendszerváltás éveiben volt aktív politikus.



Sólyom szavai szerint ezeket a személyeket attól függetlenül illetik meg a kitüntetések, hogy ki hogyan értelmezi a rendszerváltást.

A köztársasági elnök ezúttal a megszokottnál is ünnepélyesebb hangon szólt a kitüntetettekről. Kiemelte, hogy számára mindig „jó foglalatosság” végigolvasni a kitüntetettek életrajzát és elmerengni azon, hogy milyen nagyszerű teljesítményeket értek el. Az államfő megelégedéssel beszélt arról, hogy évről-évre van módunk megtapasztalni, hogy mennyi nagyszerű teljesítményt érnek el honfitársaink. Minderre méltán lehetünk büszkék.

Sólyom szerint a magyar állampolgároknak adományozható legmagasabb kitüntetést, azaz az Érdemrend nagykeresztjét (amely a „legmagasabb és legritkább kitüntetés”) mindig különös gonddal kell odaítélni. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy idén szokatlan módon nem azokat díjazták e kitüntetéssel, akik már a demokratikus Magyar Köztársaságban értek el kiemelkedő eredményt, hanem azokat, akik az átmenetben játszottak fontos szerepet.



Németh Miklós egykori miniszterelnök tehát az általa vezetett „átmeneti” kormány nagyszerű teljesítménye miatt kapta meg a kitüntetést. Ez „lefordítva” annyit jelent, hogy az akkoriban (1988-tól 1990-ig volt kormányfő Németh) kínálkozó összes lehetőséget megragadva (pl. a Páneurópai piknik idején tanúsított passzív vagy a kerekasztal-tárgyalások alatt tanúsított együttműködő magatartással) segítette a demokratikus folyamat véghezvitelét.

Tölgyessy Péter esetében pedig Sólyom külön is kiemelte, hogy ’89-90-es teljesítményét (tehát az alkotmányosság és a jogállam megteremtésében játszott szerepét) díjazták, nem pedig a későbbi politikusi karrierjéért. (Ismeretes, hogy Tölgyessy sem az SZDSZ-ben, sem később a Fideszben nem tudott igazán kibontakozni, mindkét pártban kisebbségben maradt a véleményével, így politikusi karrierje nem volt túl látványos és eredményes. Sólyom szavaival élve „nem aratott babérokat”.)

A többi díjazott közül is sok a politikus

A Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt különböző további fokozatai is átadásra kerültek e napon. A mai nap átadott kitüntetéseken kívül jóval többen kaptak érdemrendet vagy érdemkeresztet, viszont sokan már korábban – pl. az egyes minisztériumokban vagy az APEH-ben is – megkapták azt az illetékes minisztertől. A most kitüntetettek között egyébként rengeteg politikus is szerepel. Nem volt meglepő, hogy a (legalább félig) szocialista Bajnai-kormány előterjesztésére (formálisan magának a miniszterelnöknek az elterjesztésére) több, korábban vezető szerepet betöltő szocialista politikus is elismerésben részesült.



A teljesség igénye nélkül, érdemérmet kapott: Kósáné Kovács Magda (korábbi szocialista EP-képviselő), Bárándy Péter (a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere), vagy a kevésbé ismert Nagy Frigyes (aki földművelésügyi miniszter volt a Horn-kormányban). Az ifjabb politikui generáció tagjaként Garamhegyi Ábel (volt gazdasági minisztériumi szakállamtitkár, jelenleg ) érdemeit is elismerték ezúttal.

Azért a politikusok mellett voltak kiváló művészek, tudósok is a kitüntetettek között. Hiánypótló, hogy a nemzetközileg is nagyra becsült Fischer Ádám karmester, és még talán nála is nagyobb külföldi ismertségnek örvendő Rubik Ernő (a Rubik-kocka feltalálója) is elismerést kapott.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy idén rendben, különösebb meglepetések nélkül zajlott le az átadás. Sólyom László köztársasági elnök pedig ezúttal – ígéretéhez híven – minden kitüntetettel kezet fogott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Nagy Dénes
2009. augusztus 20. 16:45
Büszke vagyok, hogy kortársuk lehetek, hogy mesélhetek róluk személyesen megélt és átizgult események alapján! Isten tartsa meg őket erőben, egészségben, élhetőbb mindennapjainban.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását