2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szándékosan szivatják a vidéket?

A Fidesz-KDNP szerint átgondolatlan és körülményes az úgynevezett Leader vidékfejlesztési rendszer, amelynek egyes pályázati pénzeiből még egy fillért sem fizettek ki, több pályázatot pedig még ki sem írtak.
2009. augusztus 14. péntek 15:54 - HírExtra
Úgy tűnik, mintha valamilyen "központi lassítás" állna ennek hátterében, holott az Európai Unió célja ezeknél a forrásoknál éppen a helyben döntés és a helyben történő gyors végrehajtás lenne - mondta Móring József (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Felmerül szerinte a kérdés, hogy akik a döntéseket hozzák, alkalmatlanok feladataik ellátásra, vagy szándékosan lassítják és tartják vissza ezeket a pénzeket.

Véleménye szerint mostanra egyfajta "Leader-pesszimizmus" vált általánossá a vidéki közösségek tagjai között.

Móring József kifejtette: 2007 őszén, amikor sorra alakultak a Leader falufejlesztési közösségek, az volt a cél, hogy a pályázati feltételrendszert helyben alakítsák ki, helyi legyen az értékelés és a felelősségvállalás. "Mi már az alakulásnál jeleztük, hogy (...) ezeket a szervezeteket szinte kivétel nélkül a szocialistákhoz köthető emberek vezetik" - mondta.

Az ellenzéki politikus közölte, fel kell tenni a kérdést: mi az oka a kifizetések csúszásának, és miért csak "szocialista hálózatépítés történik az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapból".

A tájékoztatón Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés és a megyei területfejlesztési tanács elnöke úgy vélekedett, hogy "végletesen centralizált az európai pénzek elosztása" Magyarországon, mindent a kormány dönt el. Hozzátette, hogy ez alól a Leader-program sem kivétel.

A somogyi helyzetről szólva kifejtette: "úgy fogyott el Somogy megyében 108 millió forint a Leader munkaszervezetének a működtetésére, hogy közben a megyében egyetlenegy sikeres pályázatot nem hirdethettek, a somogyi emberekhez egyetlenegy forint, egyetlenegy euró nem tudott eljutni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

zolcsi44
2009. augusztus 14. 16:11
Bambán szemléljük, hogy sárba tipornak mindenkit, mindent ami az elmult időben pozitivumként keletkezett. Nem törödnek a társadalom tagjaival, egészségügy, ovoda, iskola, felsőoktatás stb. Az időseket szinte halálra szánják, mert nem kapnak megfelelő ellátást. Támogazják a BANKOK fosztogatásait. Kiirtanak mindenkit aki utjukba áll. Hát milyen nép ez a magyar??? semilyen, gyáva, birka népség, hogy ezt türi. Sajnos nincs egy jo vezér, mert Orbán vezénylő tábornok nem az.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását