2024. április 26. - Ervin

Kisebbségiek változtatnának a választásokon

A kisebbségekre vonatkozó választási jogszabályok módosítását és a választási névjegyzékbe vétel megszüntetését szorgalmazzák kisebbségi vezetők.
2009. augusztus 14. péntek 15:48 - HírExtra
Vajda László az országos és megyei kisebbségi vezetők részvételével tartott konferenciát követő sajtótájékoztatón elmondta: a kisebbségi választáson csak akkor gyakorolható a választójog, ha előzetesen jegyzékbe veteti magát a választásra jogosult. A kisebbségi vezetők szerint a jegyzék készítése "megalázó" és megkülönböztetésre ad lehetőséget, ugyanis a kisebbség számára nem ellenőrizhető, hogy megtörtént-e a jegyzék megsemmisítése - hangsúlyozta.

A regisztráció miatt csak az adminisztratív úton névvel rögzített személyek választhatnak és válnak választhatóvá. Sokan nem merik magukat felvetetni a jegyzékbe, így nem gyakorolhatják a jogukat az őket leginkább érintő kérdésekben - jegyezte meg a bizottság elnöke.

Hozzátette: a kisebbségi vezetők szerint ellentmondásra ad okot, hogy lakosságszámtól függetlenül 30 fő szükséges a kisebbségi választás kiírásához. Később viszont már nem szükséges részt venniük a szavazáson, így egyesek akár "családi körben" is dönthetnek az öt képviselő személyéről.

Mint fogalmazott, helytelen az a gyakorlat is, hogy a választáson csak akkor válhat valaki jelöltté, ha már szerepel a kisebbségi választói névjegyzékben és felkerül egy szervezet listájára is. Szerintük meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy független jelöltként is indulhassanak a kisebbségi választáson.

A konferencián javaslat hangzott el a kisebbségi önkormányzati elnökök és képviselők visszahívásáról is. Eszerint a testületnek legyen lehetősége a visszahívásukra, ha nem megfelelően végzik a munkájukat, büntetőeljárás vagy vádemelés van ellenük.

Vajda László kitért arra, hogy a konferencián javasolták a feladat alapú pályázatok eltörlését is. A kisebb települési önkormányzatoknak ugyanis szerintük kevesebb esélyük van sikeres pályázatok benyújtására, mint a megyei jogú városi önkormányzatoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását