2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyorskölcsönök korszaka

Hiába szállnak rá a különböző hatóságok a gyorskölcsönös cégekre, azokat csak jelképes összegekre és szerződési feltételeik, üzletszabályzataik korrigálására szólították fel. A hitelfelvételi kedv pedig nem lankad. Van hatásos megoldás?
2009. augusztus 10. hétfő 12:11 - Kesjár Norbert

Hiába

Viszont eddig mindig kifizették ezeket a bírságokat és – a legkisebb céget kivéve – eddig mindig komolyabb veszteségek nélkül folytathatták a tevékenységüket. Idén júliusban újabb állami szervek is „rászálltak” ezekre a vállalkozásokra. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a munkaügyi felügyelet is vizsgálatot indított.

A GVH – amely közismerten kemény bírságoló (gyakran rekordbírságokat szab ki) – megjelenése a történetben tovább fokozhatja a nyomást.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség (OMMF) pedig a cég munkavállalóinak oldaláró támad: az általa megindított vizsgálat kiterjed a munkaidővel, a pihenőidővel, a munkaszüneti napi munkavégzéssel és a hozzájuk kapcsolódó pótlékok kifizetésére vonatkozó szabályok betartására.

A számukra kedvező jogszabályi környezetet már eddig is nagyon jól kihasználták ezek a cégek, így nagyon nehéz újabb fogást találni rajtuk.

Remény

Vannak azonban biztató jelek. Az egyik PSZÁF vizsgálat után például a Provident bevezette az ügyfélkódexet, amely – a cég szerint – „átlátható, egyszerű rendszerbe helyezi a felelős hitelezés alapelveit, és segíti az ügyfeleket a felelős döntések meghozatalában”. A Provident megváltoztatta a hitelezési gyakorlatát is, így már nem a legszegényebb rétegeken nyerészkednek, hanem az eggyel stabilabb anyagi helyzetű (de még mindig szegény) embereken.

A gazdasági válság és az erőteljes felügyeleti nyomás azonban megtette a hatását, mert a legkisebb cég, az Athlon csődbe jutott, persze a társaság ügyfeleinek a fennálló tartozásaikat továbbra is az eddigi rendben kell fizetniük, de már nem hitelezhetnek többé senkinek.

Örüljünk-e vagy sem?

A hitelnyújtási feltételek szigorítása, az átláthatóbb hitelezési gyakorlat, s a cégek eddiginél korrektebb hozzáállása azonban nem változtat a lényegen: továbbra is óriási kamatokkal nyújtják a kölcsönöket. Annak tehát, aki felelősen (?) akarja felvenni, olyan stabil jövedelemmel kell rendelkeznie, ami már önmagában is kétségessé teszi hitelfelvétel szükségességét. Azt pedig naivan nem gondolhatjuk, hogy a gyorskölcsönös cégek csupán ezt a szűk társadalmi réteget célozzák meg, hiszen az kétségessé tenné a vállalkozások nyereségességét.

De ha így is lenne, akkor is felmerül az óriási (uzsora) kamatok jóerkölcsbe ütközése. A jóerkölcs fogalmát pedig közvetetten a társadalmi közfelfogás alakítja ki, s hiába mondja ki a bíróság az adott ügyletekről, hogy nem ütköznek bele, demokráciában nem gondolhatja senki, hogy a társadalmi többség ellenében megfogalmazott bírósági ítélet kiállja az idő próbáját.

Provident közleménye
A következő rész állításait a vállalat vonatkozásában vissza kell utasítanom, az alábbi indokok miatt. „Mindannyian tudjuk, hogy ezek a cégek milyen „licenc” szerint dolgoznak. Mondjuk ki nyíltan: ezeknek a cégeknek az üzleti modellje arra épít, hogy a magyar lakosság jelentős részének egyáltalán nincs semmiféle pénzügyi ismerete.”

A Provident gyorskölcsön szolgáltatása egy kezes és fedezet nélküli, forintalapú, kis összegű, rövid lejáratú konstrukció. Pontosan ezért a vállalatnak alapvető üzleti érdeke az ügyfelek teljes körű és részletes tájékoztatása. Pontosan ezért követ el minden lehetségest a vállalat a felelős tájékoztatásért. A Provident szerződések szövegezése egyértelmű, a szerződés aláírásakor az ügyfél teljes mértékben tisztában van a kamatok és költségek összegével és a fizetendő törlesztőrészlet nagyságával – mely nem változik a futamidő alatt.

A Provident annak érdekében pedig, hogy hozzájárulhasson a magyar társadalom pénzügyi ismeretinek növeléséhez, számos együttműködő partnerrel (P. Corvinus Egyetem, United Way, Máltai Szeretetszolgálat, stb.) kialakította a Családi Kasszasikerek programot (www.csaladikasszasikerek.hu)

A cikknek azt az állítását, amely szerint a gyorskölcsön bizonyos rétegek számára az egyetlen lehetséges és legális pénzhez jutási forma, a Provident esetében cáfolnom és visszautasítanom kell egyben. Részben azért, mert igen szigorú hitelbírálati rendszer működik a Providentnél, amit a nemzetközi pénzügyi válság begyűrűzése miatt tavaly ősszel még tovább szigorított a cég (a beérkező hitelkérelmek több mint 70 százalékát utasítjuk el), másrészt ügyfeleink rendszeresen használnak más pénzügyi szolgáltatásokat (pl. hitelkártya, áruhitel, lakáshitel, stb.).

Úgy értelmezem, hogy a cikk írója nem teljesen ismeri a THM és a kamat pontos fogalmát. Az anyagban többször óriási kamatokról beszél a szerző. A Provident kölcsöneinek kamata 20-30 % között mozog. A THM az, ami a mi hiteleink esetében eltér a megszokottól, de ennek a nagyon egyszerű magyarázata az, hogy ez egy mutatószám, amelyet elsősorban a hosszú lejáratú, nagy összegű kölcsönök összehasonlítására alkalmaznak. A Provident hiteleinél miután kisösszegű, rövid lejáratú kölcsönről beszélünk ez a mutatószám 200-360% között mozog.

Az ügyfélkörünkre tett utalást – miszerint a „legszegényebbeken nyerészkedünk” – szeretném visszautasítani. Ügyfeleink leképezik a magyar társadalom megoszlását, azaz nincs érdemi különbség például az iskolázottsági, vagy a jövedelmi viszonyokat tekintve sem, hiszen minden rétegből fordulnak hozzánk hitelért. Vállalatunk felelősen hitelez, az ügyfelek alapos és teljes körű tájékoztatása mellett.

Kérem, szíveskedjen a vonatkozó tartalmi részek kiegészítéséről, illetve módosításáról intézkedni. Cégünk szívesen bemutatná egy rövid beszélgetés keretében Kesjár Norbert úr és az Ön részére is a működését, illetve a hitelezési rendszerünket. Amennyiben nyitottak egy találkozóra, várom időpontjavaslataikat.

Üdvözlettel
Tóth Andrea
Kommunikációs Főosztályvezető



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását