2024. május 28. - Emil, Csanád

A GVH-nak is megfelel a banki etikai kódex

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt valószínűsíti, hogy a devizahitelezési kódex nem korlátozza a versenyt.
2009. augusztus 4. kedd 19:25 - HírExtra
A megállapodás, ha lennének is a versenyt korlátozó hatásai, a vonatkozó feltételek alapján mentesülhet a kartelltilalom alól - közölte a versenyhivatal kedden az MTI-vel.

A versenyhatóság a közleményt azért adta ki, mert az elmúlt napokban több híradás is megjelent a devizahitelezéssel kapcsolatos banki önszabályozással kapcsolatos elképzelésekről. A cikkek egy része a GVH szerint félreértelmezte a versenyhivatal ezzel kapcsolatos álláspontját, amikor azt állította, hogy a versenyhatóság a verseny korlátozásaként értékelné a bankok önkorlátozó lépéseit. Ezért tartotta fontosnak, hogy nyilvánosságra hozza az üggyel kapcsolatos pontos álláspontját.

A GVH sajtóközleménye szerint több olyan önszabályozást is vizsgált, ahol felmerült a verseny korlátozásának lehetősége. A hivatal rendelkezésére álló eszközök nem teszik lehetővé, hogy az ilyen megállapodásokat előzetesen mentesítse, azok hatásait a piaci szereplőknek kell megítélni. Mindazonáltal a jelen esetben a GVH nem valószínűsíti az adott önszabályozás-tervezet jogellenességét - tartalmazza a közlemény.

A GVH közölte: az MNB a devizahitelezés korlátozása tárgyában készülő önszabályozással kapcsolatban 2009. július 1-jén tájékoztatta a hivatalt a tervezett kódex aktuális változatáról. A tervek szerint a háztartások devizában történő eladósodottságának, a prudenciális kockázatoknak a mérséklését célozzák a szabályok, amelyek a magasabb kockázat megjelenítését, valamint a forinthitelek versenyképesebbé tételét szolgálnák. A GVH 2009. július 10-én kelt válaszlevelében vázolta, hogy a piaci szereplők által kötött megállapodások, amennyiben alkalmasak a verseny korlátozására, beleütközhetnek a versenytörvény tilalmába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását