2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Viszlát, hagyományos izzók!

Jelentősen csökkenti az európai háztartások energiafelhasználását, így közvetve károsanyag kibocsátását is a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltó európai uniós rendelet.
2009. augusztus 8. szombat 10:59 - HírExtra
Az MTI által megkérdezett kereskedők többsége felkészült a váltásra. A jogszabályok változása érinti a magyarországi fényforrásgyártást is, de még nem tudni, hogy miként. A GE Hungary Zrt.-nél működő szakszervezetek a vállalat teljes magyarországi fényforrásgyártásának beszüntetésétől félnek.

Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium (KvVM) főosztályvezető-helyettese elmondta: az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete elsőként, 2009. szeptember 1-től a 100 wattnál, 2010 őszétől pedig a 60 wattnál erősebb hagyományos "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól. Brüsszel uniós szinten évi 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátását reméli megspórolni az intézkedéssel.

Az európai közösség elsősorban energiatakarékossági és környezetvédelmi célkitűzéseinek kíván eleget tenni azzal, hogy kivonja a forgalomból a mára elavult technológiával készülő fényforrásokat. Az érintett izzók ugyanis jelentős mennyiségű energiát fecsérelnek el azzal, hogy a világítás mellett nagy mennyiségű, felesleges hőt is termelnek - fejtette ki a szakember. Az izzólámpák helyettesítésére leginkább alkalmas úgynevezett kompakt fényforrások átlagosan ötször hosszabb élettartammal és legalább ugyanennyivel kisebb energiafogyasztással rendelkeznek, mint a korábban széles körben használt fényforrások - mutatott rá Bibók Zsuzsa.

A zöldtárca munkatársa megjegyezte: a fejlettebb égők hosszabb élettartalma az előállító gyárak szennyezését, és a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenti, ugyanakkor a modern lámpák használat után veszélyes hulladéknak minősülnek, begyűjtésüket és ártalmatlanításukat pedig segíteni kell. Bibók aláhúzta: a forgalomból kizárt izzók használatát nem tiltják be szeptembertől, ugyanakkor a fogyasztóknak már ma minden lámpacsere esetén megéri, ha izzónként mindössze 400-500 forintos többletberuházással a takarékos fényforrásokat választják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását