2024. május 10. - Ármin, Pálma

Széchényi múmia vizsgálata

A korábbi teóriával ellentétben Széchényi Pál egykori kalocsai érseket nem mérgezték meg - jelentette ki az MTI-nek szombaton Nagycenken a kutatás eredményeiről szóló sajtótájékoztatón Kristóf Lilla Alida, a Xantus János Múzeum kutatásvezető antropológusa
2007. szeptember 29. szombat 18:58 - Hírextra

Az antropológus elmondta: a részletes, több területre kiterjedő vizsgálatsorozat, melyet 11 tudományos intézet 20 tudósa végzett, arra is fényt derített, hogy az érsek testét mesterségesen mumifikálták.

A mérgezés teóriája - miszerint az érseket a Rákóczi-szabadságharcban játszott békeközvetítő szerepe miatt ölték volna meg - egyébként a családban Széchényi Ferenc (a Nemzeti Múzeum alapítója) idején vetődött fel - mondta Kristóf Lilla Alida.

A kutatás vezetője közölte: Széchényi Pálé a legrégebbi vizsgált magyarországi múmia, és teljesen új módszereket is alkalmaztak, úgymint a 3D-s digitalizáló mérési rendszer, illetve az úgynevezett multi slice CT.

A vizsgálatra egyetlen nap állt rendelkezésre, ennyi időre kaptak engedélyt a családtól. Külön kikötés volt, hogy a vizsgálatok során végig legyen jelen egy római katolikus pap.

A kutatók 2007. április 20-án emelték ki a főpap testét és először Budapestre a Természettudományi Múzeumba szállították, ahol a múzeum szakemberei mellett a győri Széchenyi István Egyetem mérnökei is jelen voltak, akik egy későbbre tervezett kiállításra a 3D-s felvételek alapján elkészítik majd a múmia másolatát. Ezután a SOTE Radiológiai Intézete, majd a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház következett, ahol a mintavételeket és a további vizsgálatokat is elvégezték.

A kutatási eredmények alapján 2010-ben Széchényi Pál érsekről és koráról szeretnének létrehozni egy, a mai kornak megfelelő kiállítást. Ez körülbelül 20-25 millió forintba kerülne, s attól függően tudják megrendezni, hogy sikerül-e pályázati úton ehhez pénzt szerezniük - mondta el az MTI-nek Kristóf Lilla Alida antropológus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását