2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szenzációs magyar lelet

Több mint négyezer éves leleteket tártak fel Debrecenben a szennyvíztisztító telep bővítésének munkálatai közben a helyi Déri Múzeum régészei; az ásatásokat vezető Szilágyi Krisztián szerint a korabronzkori Tiszántúl egyik legjelentősebb települése lehetett itt.
2009. augusztus 5. szerda 06:15 - HírExtra
A régész kedden az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a helyszín egy, már nyilvántartott régészeti lelőhely volt, ahol a kivitelezővel együtt idén áprilisban tartották meg a régészek első helyszíni szemléjüket.

Az ásatásokat mintegy 35-40 munkatárssal - köztük két régésszel és két technikussal - június 26-án kezdték meg két hektár területen.

A régészeti feltárások során három korszak emlékeit találták meg: korabronzkori, úgynevezett Makó-kultúra korabelieket i.e. 2700-2500-ból, szarmatakoriakat a 2-3. századból, valamint késő avarkoriakat a 8-9. századból, közvetlenül a Honfoglalás időszakát megelőzően.

A régész elmondta: ezek közül egyértelműen a korabronzkori leletanyag a legértékesebb. Jelentőségét az adja, hogy abban a korban ez lehetett a Tiszántúl legnagyobb települése, továbbá az, hogy a használati tárgyak mellett két emberi csontvázat is találtak. Ez azért számít szenzációnak, mert ebben a korban a hamvasztásos temetkezés volt szokásban, nagyon ritkák az egyben megtalált csontvázak. Eddig mindössze öt ilyet találtak, de ez az első alkalom, hogy egy helyen több ember egészben megmaradt vázát találták meg - mutatott rá a lelet fontosságára.

A leleteket dokumentálták, jelenleg pedig a Déri Múzeum régészeti bázisán van a két csontváz, amelyeket antropológiai és szénizotópos vizsgálatnak vetnek majd alá. Utóbbi eljárással 100-150 év pontossággal lehet majd megállapítani azok korát - tette hozzá.

A régész véleménye szerint több oka is lehet annak, hogy a korban szokatlan eljárással temették el a két embert, de ezek egyelőre csak találgatások: lehet, hogy bűnt követtek el és ezért nem részesülhettek hagyományos eljárásban, vagy ellenkezőleg, lehettek magas rangú vezetők akik így különleges temetkezést kaptak, esetleg idegenek voltak, akiket saját szokásaik szerint helyeztek nyughelyükre.

Szilágyi Krisztián arra még nem tudott válaszolni, hogy a vizsgálatok után mi lesz az értékes leletanyag sorsa, illetve, hogy azokat kiállítják-e.

A feltárásokat terveik szerint augusztus 20-ig befejezik, s ha szélsőséges időjárási körülmények nem jelentkeznek, akkor tartani is tudják a határidőt. Ez azért is fontos, mert a szennyvíztisztító bővítési munkálatait 2010 végéig be kell fejezni, máskülönben a 22 milliós projekt ISPA-pályázaton nyert pénzösszegét vissza kellene fizetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását