2024. március 29. - Auguszta

EMFESZ siker a Gazpromnál

Az EMFESZ biztosan fog gázt kapni a Gazpromtól. A papírok még nincsenek aláírva, de megbízható forrásokból úgy értesültünk, ez már csak technikai részletkérdés, a magyar gázszolgáltató szerződést köt.
2009. augusztus 4. kedd 16:45 - HírExtra
A HírExtra úgy tudja, a Gazprom vezetőivel hónapok óta komoly tárgyalásokat folytató Góczi Istvánnak, az EMFESZ ügyvezető igazgatójának sikerült elérnie, hogy az orosz óriáscég az EMFESZ számára gázt szállítson.

Ezeket az információkat egy orosz gazdasági lap, a Vedomosztyi is alátámasztja. Az újságban az orosz kormány és a Gazprom vitájáról nemrégen jelent meg egy hosszabb értekezés, amiben felbukkant az EMFESZ neve is.

Bevételnövelés

A cikk a gáz adójának és exportadójának kérdésével foglalkozik. Az orosz kormány nagyjából három éve szeretné mindkét adónemet megemelni. Ezt a monopolhelyzetben lévő Gazprom eddig sikeresen meg tudta akadályozni. Eddig 147 rubeles bányajáradékot kellett minden kitermelt 1000 köbméter után befizetni, ám a kormány ezt tíz százalékkal szeretné megemelni. Az exportadót 30-ról 35-re növelnék.

A lapértesülés szerint azonban a kormány szándékait most sem koronázza siker. Legalábbis elméletben. Mert úgy tűnik, a gyakorlatban mégiscsak meglesz az a bevétel, amit az orosz kincstár az adók emelésével betervezett. Ez azért lehetséges, mert a Gazprom ígértet tett arra, hogy növeli az exportját, és az ebből származó többlet elegendő lesz az orosz büdzsé kielégítésére. Ez nagyságrendileg 60 millió rubel többletet jelent.

És itt jön képbe az EMFESZ
Orosz huzavona
2006-ban a Gazprom konszern 80 milliárd rubelnyi bányajáradékot fizetett. 2007-ben a pénzügyminisztérium javasolta, hogy az adót öt év alatt emeljék az ötszörösére, de ekkor Dmitrij Medvegyev jelenlegi államfő, akkor a Gazprom igazgató tanácsának elnöke, meggyőzte Vlagyimir Putyin akkor államfőt azzal, hogy a konszern nyeresége a szokatlanul enyhe tél miatt csökkent. Tavaly a Gazprom arra hivatkozott, hogy az oroszországi eladások ráfizetésesek, nagy beruházásokba kezdett, s javasolta, hogy az adóemelés kérdését halasszák 2011-re.

Vlagyimir Putyin államfő a legutóbbi kormányülésen bejelentette, a Gazprom exportjának bővülését a lengyel és a magyar piacokon keresztül kívánják megvalósítani. Eddig mind a lengyelek, mind mi az ukrán partnertől vettük a gázt, nem közvetlenül a Gazpromtól.

Most azonban a RoszUkrEnergo nevő cég ki lesz hagyva a szerződésből, és a Gazprom közvetlenül (vagy valamely leánycégén keresztül) fogja biztosítani a magyar és lengyel partnernek a gázt. Így az EMFESZ-nek is.

Firtas kiesett

Ezzel érdekes helyzet áll elő, hiszen a RoszUkrEnergo annak a Dimitrij Firtas nevű ukrán üzletembernek a 45 százalékos tulajdonában volt, aki az EMFESZ-t is birtokolta. Ám májusban Góczi István élt a jogával és eladta a céget a Svájcban jegyzett Rosgas Ag-nek. Így az EMFESZ nemcsak hogy teljesen kikerült Firtas tulajdonosi köréből, de a gázt sem ő fogja a jövőben szolgáltatni neki.

Az EMFESZ gáz utánpótlása rendkívül lényeges, hiszen a cég az orosz-ukrán gázvita óta nem kap gázt a keleti piacról, ezért kénytelen volt azt hazai forrásokból beszerezni. Ez EMFESZ vezetői ugyan bevállalták, hogy emiatt nem emelik a fogyasztók számára biztosított gáz árát, viszont ezzel a tervezett profitjukat is jelentősen lecsökkentették. Igaz, így az árversenyben megmaradtak a vezető pozícióban.

Ma már jól látszik, hogy Góczi István ügyvezető ügyesen taktikázott, mikor eladta a céget és a Gazprommal azonnal tárgyalni kezdett. Hiszen így az orosz kegyekből kiesett Firtas már nem tud beleszólni az EMFESZ vezetésébe, se abba, hogy mennyiért adja számukra tovább a gázt. Góczi lépéseit igazolja az is, hogy a Magyar Energia Hivatal álláspontja szerint így lesznek biztonságosabban elláthatóak a hazai fogyasztók, sőt a bíróság is az ügyvezető igazgató tevékenységét látta jogszerűnek. (A tulajdonosváltás miatt indult jogi vita még nem ért a végére, de eddig a bíróság mindenben Góczinak adott igazat.)

Kimondható, hogy az ügylettel előreláthatólag a magyar cég jól járt, ezáltal a fogyasztók is, mert az olcsóbb orosz gáz miatt az EMFESZ nem lesz rákényszerítve, hogy árat emeljen.
Előzetes számok
A Vedomosztyi szerint az EMFESZ és a lengyel PGNiG együttesen mintegy 5-8 milliárd köbméter évi mennyiséget vásárol. Ez az exportvámból 400-700 millió dollárt, avagy 14-24 milliárd rubelt jelent tisztán az orosz költségvetésnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását