2024. március 29. - Auguszta

EMFESZ: Szabályos volt az eladás

Elutasította a bíróság a volt tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings keresetét, amely az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. eladására kötött szerződés megsemmisítését kérte a bíróságtól.
2009. augusztus 3. hétfő 18:07 - HírExtra
A jogvitában a felperes az EMFESZ volt tulajdonosa, a Cipruson bejegyzett Mabofi Holdings volt, az alperes pedig az új tulajdonos, a svájci bejegyzésű RosGas AG. Sajtóértesülések szerint az EMFESZ vezérigazgatója, Góczi István egy korábbi felhatalmazás alapján mindössze egy dollárért adta el a céget a RosGas AG-nak.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma a mostani döntés indoklásában kitér arra: a felperes nem csatolt okiratot a jogvita peren kívüli elintézésének kísérletéről; szabálytalan volt Karikás Dávid meghatalmazott képviseleti jogának igazolása: Karikás nem ügyvéd és a Mabofi Holdings fénymásolattal igazolta a perbeli jogosultságát.

A bíróság felhívta a Mabofi Holdings figyelmét, hogy 30 napon belül új szabályszerű keresetet nyújthat be. Nyilatkoznia kell a felperesnek arról is, hogy mi alapozza meg a magyar bíróság jogosultságát, hiszen a felperes ciprusi, az alperes svájci, és a bíróságon megtámadott szerződésben a felek az Oroszországi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróságot kötötték ki.

A Fővárosi Bíróság 2009. június 26-i ítéletében első fokon elutasította a ciprusi Mabofi Holdings Limited kereseti kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül a RosGas AG-nak mint tulajdonosnak a cégbírósági bejegyzését - közölte június végén az EMFESZ az MTI-vel. A cég közleménye szerint az eljáró bíróság az indoklásában megállapította, hogy a cégbírósági eljárásban a tulajdonszerzéssel kapcsolatos bejegyzési kérelmet, illetve az ahhoz mellékelt iratokat megfelelően terjesztették elő, ezért nincs semmilyen jogi indok arra, hogy a cégbíróság döntését a bíróság felülbírálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását