2024. május 14. - Bonifác

Döglődő ipar: újabb elszomorító adatok

Az idei második negyedévben 30.200 négyzetméter ipari-logisztikai létesítmény bérletére volt kereslet Budapesten és környékén, a kihasználatlansági ráta 1,8 százalékponttal 24,4 százalékra emelkedett.
2009. július 25. szombat 11:43 - HírExtra
A második negyedévi kereslet 63 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, és megegyezik az első negyedévivel. A 30.200 négyzetméter bérbeadásnak az 58 százaléka szerződéshosszabbítás, a maradék az új szerződés, illetve a korábbi terület bővítése. Az átlagos bérelt terület 3 ezer négyzetméter, a legkeresettebb terület Budapest déli agglomerációja, második helyen a főváros nyugati kapuja áll.

A második negyedévben csupán öt új egységet adtak át összesen 44 ezer négyzetméterrel, ami az év első negyedévében átadott új terület fele. Mindegyik fejlesztés már meglévő parkban történt bővítés volt, és csupán egy egységre kötöttek előbérleti szerződést.

A modern ipari ingatlanpiac Budapesten és környékén jelenleg 1.507.000 négyzetmétert tesz ki. A CB Richard Ellis előrejelzése szerint a harmadik negyedévben valamivel kisebb területen adnak át ipari ingatlanokat, mint a másodikban, míg év végén csupán egyetlen projekt építése várható. Jelenleg nincs olyan ingatlan építés alatt, amelynek az átadása 2010-re tehető.

A kihasználatlansági ráta 1,8 százalékponttal 24,4 százalékra emelkedett a második negyedévben. A romló kihasználtság lefelé nyomja a bérleti díjakat. Az ajánlati díj 3,5-5,5 euró - havonta és négyzetméterenként - de kötnek szerződést 3 eurós díjjal is, igaz ez csak a bérleti idő első felére vonatkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását