2024. május 4. - Mónika, Flórián

A magyar politika túlélőbajnokai

Kíváncsi a magyar Parlament legnagyobb túlélőművészeire? Akiket egy egész vödör fehér porral sem lehetne elűzni a politika színpadáról? Akiktől még a túlélők túlélője, a brit hadsereg különleges egységeinél edződött Bear Grylls is tanulhatna? A HírExtra összeállította az Országgyűlés őserőinek tízes listáját!
2009. július 23. csütörtök 07:59 - Nagy András

4. Lengyel Zoltán, a fenegyerek

Ha a lista eddigi szereplői közül egyik-másik nem is lett volna ismerős a kedves olvasó számára, a negyedik helyezett honatya neve bizonyosan ismerősen cseng majd. Lengyel Zoltán a magyar országgyűlés vitathatatlanul egyik legszívósabb egyénisége, afféle fenegyerek, aki körük mindig forr a levegő, és aki rövid parlamenti pályafutása dacára (mindössze hat éve, 2002 óta tagja a T. Háznak) meglehetős talpraesettségről tett tanúbizonyságot.

Emeljünk ki (tényleg csak a teljesség igénye nélkül) néhány necces momentumot Lengyel Zoltán eddigi politikai karrierjéből: 2007. július 8-án késő este a budai Vár alatti alagút kijáratánál Lengyel (aki akkoriban épp a Fidesz országgyűlési képviselője) megüti a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt. Az intézkedésre a rendőrök szerint azért volt szükség, mert az autót vezető képviselő semmiféle iratot nem tud felmutatni nekik. A honatya „jutalma” nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt.

Egy hónappal a verekedős jelenet után Lengyel Zoltán személyiségi jogi pert indít a Blikk és az Index ellen, mert a két lap közzétett egy állítólag őt ábrázoló meztelen képsorozatot. 2008. december elején a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (függetlenként őket képviselte Lengyel az Országházban) ki akarja zárni soraiból, mert az megszavazta a megszavazta a 13. havi nyugdíj elvonását, ám Lengyel nem hajlandó távozni. Ugyanekkor egy újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatja, nem akar-e belépni az MDF-be, azt válaszolja: nem akar pártok között cikázó politikusnak tűnni. Lengyel Zoltán ekkor már az MDF parlamenti frakciójának tagja.

Nem tart azonban soká az MDF-éra sem, idén márciusban ugyanis több fórumos honatya önkéntes távozásával végleg megszűnik az MDF-frakció, Lengyel pedig ismét a függetlenek közt találja magát. Immár egészen a közelmúlt történése, hogy 2009. június 18-án az anyósához tartó politikus autójába hátulról belerohan egy munkába siető börtönőr. A képviselőnek megsérül a nyakcsigolyája, ám komolyabb baja nem esik. Ezek után ugye önök is egyetértenek velünk abban, hogy Lengyel képviselő úrnak feltétlen ott a helye a magyar Parlament legnagyobb túlélőinek tízes listáján?

3. Dragon Pál, a nagy visszatérő

Listánk harmadik helyezettje a magyar politikában egyedülálló fegyvertényt hajtott végre azzal, hogy több mint tizenöt év kihagyás után visszaküzdötte magát az Országház falain belülre! Ezt a bravúrt más aligha mondhatja el magáról a rendszerváltás utáni magyar történelemben. Lássuk, hogyan volt képes Dragon erre a szenzációs visszatérésre! A képviselő 1990-ben a Független Kisgazdapárt országos listájáról került a Parlamentbe. 1994-ben a régi kisgazdákból alakult Egyesült Kisgazdapárt színeiben indult a választásokon, ám nem szerzett mandátumot. Ugyanerre a sorsra jutott 1998-ban is, akkor épp az MDF-jelöltjeként bukott el. 2009. március 2-án azonban rá mosolygott a szerencse, ugyanis Boross Péter Pest megyei listán megüresedett helye egyszer csak az ölébe hullott. A rossz nyelvek szerint talán már el is felejtette, merre van a Kossuth tér…

Sokáig azonban nem élvezhette a régóta várt frakciótagságot, ugyanis az MDF maroknyi képviselőcsoportja érkezése után tizenhét nappal, március 19-én végleg megszűnt. Ezzel együtt az immár független képviselő büszke lehet a HírExtránál elért harmadik helyezésére.

2. Salamon László, a láthatatlan lovag

Salamon László jelenleg KDNP-s képviselő. Azelőtt – 1996-2006 között – kereken tíz évet húzott le a Fidesz-frakcióban. Ezt megelőzően a függetlenek közt foglalt helyet, még korábban pedig, pontosan 1990-ben az MDF-ben kezdte országházi kalandját. Nos, talán e rövid, ám annál tanulságosabb felsorolásból is kitűnik, micsoda képességekkel megáldott politikai túlélőművészt tisztelhetünk a jogász végzettségű Salamon Lászlóban. Esetében azonban túlzás lenne a hiperaktív jelzőt használni: kevés láthatatlanabb képviselő dolgozik a magyar parlamentben, mint ő.

Az egyetlen valamire való hír, ami Salamon Lászlóval kapcsolatban a közelmúltból említésre méltó, hogy idén márciusban egy 1894-es törvény újbóli ptk.-ba emelése mellett kardoskodott a parlamentben. A XIX. századból való passzus továbbra is szabályozná, hogy a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak. „A régi szöveg teljes mértékben időszerű” – érvelt Salamon. Lehet, hogy szívós kitartását is a parlamenti tradíciókból meríti a képviselő úr?

1. Filló Pál, a túlélők túlélője


Végezetül, felsorolásunkat fejezzük be a listán helyet kapó egyetlen baloldali honatyával. Higgyék el, érdemes volt a végére hagyni a szocialista politikust, története ugyanis – a jelenleg 385 tagú magyar parlamentben egyedülálló módon – a rendszerváltás előttre nyúlik vissza! A budapesti Filló Pál 1977-ben belép az MSZMP-be. Az 1985. évi választásokon Erzsébetvárosban egyéni mandátumot szerez, ezzel biztosítja helyét a Kádár-rendszer utolsó Országgyűlésében. 1989-ben gondol egy nagyot, és a régi kort jelképező állampártot felcseréli az épp alakuló MSZP-re, melynek színeiben 1990-ben sikerül meghosszabbítania Parlamenti tartózkodását. Mint ahogy 1994-ben, majd 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban is. És még mindig csak 55 esztendős…

Filló Pál, aki 1991 óta fizetés nélküli szabadságon van a Kossuth Nyomdánál, elsősorban szociális érzékenységéről híres politikus (jelenleg is tagja az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak). Olykor azonban roppant kritikus felszólalásokkal igyekszik jobb belátásra bírni hallgatóságát. Legismertebb beszólását 2006 nyarán, a híres balatonőszödi kormányüdülőben teszi, Gyurcsány Ferenc szállóigévé vált szavaira reagálva. (Patkányos hasonlatán anno hetekig csácsogott a jobboldali média.) „Örökös tagságát” a HírExtra szerint páratlanul kifinomult diplomáciai érzékének köszönheti.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását