2024. május 11. - Ferenc

Végre az egész magyarság összefog, de hiába?

Hiába az egységes magyar álláspont, hiába több külföldi politikus támogatása, az Európai Unió egyetlen szerve sem érzi magát illetékesnek arra, hogy vizsgálja a szlovák államnyelvtörvényt. Tényleg nem lehet semmit tenni?
2009. július 17. péntek 17:59 - Kesjár Norbert
A magyar külpolitikában és nemzetpolitikában még sohasem volt akkora egyetértés politikusaink között fiatal demokráciánk 20 éve alatt, mint jelenleg (a jelentősebb politikusok közül talán csak Sólyom László köztársasági elnök nem fogalmazott még meg markáns tiltakozást).

A szlovák nyelvtörvény módosítása egységbe kovácsolta az összes magyar politikai pártot, hazánkban és a határainkon túl is. A magyar parlamenti pártok politikusai például külön is hangsúlyozták, hogy a közös magyar álláspont kialakításakor és a javaslatok megfogalmazásakor a szlovákiai magyar pártok véleményére kell támaszkodni.

Közös nyilatkozat

Az ominózus passzusok
A szeptember 1-én hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.
Forrás: MTI.
A parlamenti sokpárti találkozók általában nem szoktak jelentős eredménnyel zárulni, a mostani négypárti megbeszélés azonban kivételt képez e megállapítás alól, mert ezúttal sikerült egy igazán markáns politikai nyilatkozatot megfogalmaznia a szlovákiai magyar kisebbség védelmében.

A dokumentum leszögezi, hogy „törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés a június 30-án elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosítása”.

Ilyen erőteljes megfogalmazásra még nemigen volt példa egy demokratikus állammal szemben a magyar fél részéről.

„A törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli, és szankciókkal fenyegeti” – áll a nyilatkozat-tervezetben.

Választási kampány van nálunk?!
„Magyarország a szlovák kártyával játszik. A magyarországi pártok egymást licitálják túl, hiszen választási időszak van” – jelentette ki július 1-én Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke.
Forrás: ujszo.com
A magyar parlamenti pártok felhívják a szlovák parlamenti pártokat, hogy vonják vissza a nyelvtörvényben foglalt diszkriminatív rendelkezéseket, mert azok „ellentétesek az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, valamint a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel”.

Azon túl, hogy a legutolsó kijelentés nagyon erősre sikerült, világosan látszik a dokumentumból, hogy a nemzetközi és európai egyezményekre való hivatkozással a magyar pártok szerint az ügy nem tekinthető csupán a magyar és a szlovák nemzet belügyének.

A nyilatkozat persze elsősorban az Európai Uniónak szól, nem pedig Szlovákiának. Hiszen nem lehetünk annyira naivak, hogy azt gondoljuk, hogy Szlovákia nemzetközi nyomás nélkül, pusztán önszántából megváltoztatná a jogszabályt (ezt már az is alá támasztotta, hogy az elfogadása előtti magyar tiltakozást sem vették figyelembe a szlovák parlamenti pártok).

Nemzetközi fórumokon is aktívak a magyarok

Nyílt kiállás a magyarok mellett
„Nem felel meg az európai uniós normáknak a szlovák törvényhozás által elfogadott új nyelvtörvény, sőt a kisebbségi nyelvek diszkriminációjához vezet” – ezt nem egy magyar politikus, hanem Michael Gahler német EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke mondta ki a napokban.
Forrás: nol.hu
A nemzetközi szervezetekhez fordulást az elsők között vetette fel Szili Katalin házelnök, aki már a törvény elfogadása előtt is tiltakozott az ellen szlovák kollégájánál.

Szili példaként az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) említette, mint olyan fórumot, amely előtt tiltakoznunk kell. (Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa jövő hétre találkozót szervezett, ahol a kormány is ott lesz.)

A további nemzetközi fórumok az Európai Unió és az Európa Tanács lehetnek. Az Európa Tanácsban meglévő – elsősorban liberális – erős magyar befolyást az SZDSZ tudná latba vetni a leginkább, Eörsi Mátyás képviselő lévén. (Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője határozottan kijelentette, hogy a szlovák szabályozás olyan mértékben ellentétes az Európai Unió és az Európa Tanács szellemiségével, hogy azzal „Szlovákia kiírja magát az EU-ból és az Európa Tanácsból”.)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását