2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Atomot Magyarországnak?

Úgy látszik idehaza az atomenergia-lobbi sokkal erősebb, mint más alternatív energiák támogatói. Ezt tükrözi a legújabb paksi fejlesztési projekt, s már megjelentek az orosz érdeklődők is. Nem lesz olcsó.
2009. július 13. hétfő 08:19 - Kesjár Norbert
Hazánk energiabiztonságát úgy tudnánk a jelenleginél is jobban megteremteni, ha diverzifikálnánk a különböző forrásokat. Az lenne a kívánatos, ha nem csupán az Oroszországból érkező gáztól függne az ország energiaellátása, hanem sikerülne még több alternatívát találni.

A lehetőségek között van egyfelől az ún. megújuló energiák használata. Ez a fajta energia lenne a leginkább környezetkímélő, de a jelenleginél nagyobb arányú felhasználását jelentősen akadályozza az az egyszerű tény, hogy iszonyatosan drága lenne a különböző üzemek kiépítése.

A másik alternatíva az atomenergia jelenleginél nagyobb mértékű felhasználása lehet. Jelenleg az országban egyetlenegy atomerőmű működik négy reaktorral. A már így is szép kort megélt Paksi Atomerőmű 2017-ig mindenképpen üzemel majd, az azt követő időre azonban meg kell találni az így kieső energia forrását.

Természetesen a szakemberek is tisztában vannak ennek az időpontnak a sürgető közeledtével, ezért már most vizsgálják az élettartam-hosszabbítás és a kapacitásbővítés lehetőségét.

Még több reaktor

Lévai András
"A projekt névadója néhai dr. Lévai András professzor, aki a hazai energetika meghatározó személyisége, az átfogó műszaki, környezeti és nemzetstratégiai szempontokat ötvöző energetikai szemlélet meghonosítója. Lévainak kiemelkedő szerepe volt a hazai energiarendszer fejlesztésében és abban, hogy a paksi atomerőmű létesítése világszínvonalon valósult meg" - fogalmaz az MVM közleménye.
Forrás: mvm.hu
A Paksi Atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) korábban Teller-projekt néven elindította a bővítési lehetőségek vizsgálatát. Eszerint tíz év múlva egy új, egy 1600 megawattos reaktor épülne a meglévők mellé, így gyakorlatilag megdupláznák az erőmű jelenlegi kapacitását. Ezen kívül még a jelenlegi reaktorok üzemidejét is 20 évvel meghosszabbítanák.

Miután az Országgyűlés idén tavasszal elvi hozzájárulását adta a projekt megvalósításához, a készítők nekiláttak annak, hogy részletesebben kidolgozzák a fejlesztéseket. Ennek a következő állomása az volt, amikor a napokban az MVM újabb tervet jelentett be Lévai Projekt néven.

A projekt célja, hogy elvégezze azokat a legfontosabb feladatokat, amelyek révén megvalósulhat a paksi atomerőmű bővítésének megkezdése.

A végső cél eléréséig azonban rengeteg dolgot kell még részletesen kidolgozni. A legfontosabb feladat a finanszírozás biztosítása. Az összköltség ugyanis szakértők szerint 3-4 milliárd forint körül alakul, amelyet egészen biztosan nem tud teljes egészében fedezni a magyar központi költségvetés. Így mindenképpen szükséges lenne majd magánbefektetők bevonása, illetve – ha elérhető – különböző uniós pénzek igénybevétele.

A Lévai Projekt keretében megvalósítandó további feladatok közé tartozik a majdani létesítés kereteinek meghatározása, valamint a szállítói tender előkészítése (melyhez szükséges a műszaki és kereskedelmi feltételek rögzítése is).

Nem elég azonban csak az atomerőműre koncentrálni, hanem elemzéseket, tanulmányokat kell készíteni a környezeti hatásokról, a várható fogyasztói igényekről és a regionális energiapiacról is (azért, hogy megnézzük, versenyképes lesz-e a magyar megoldás a térségben).

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lexa11
2009. július 14. 14:00
Sajnos a 3-4 milliárd forint tévedés, helyesen 3-4 millárd euro!
aser
2009. július 13. 08:45
Nincs 3-4 milliárd Ft az atomerőmüre? 1-2 km Autópálya költsége csupán. Fel kellene épiteni a Nagymarosi vizierőmüvet is,igy lenne a tetején hid is a közlekedés részére és áram is ,meg szabályozható vizmennyiség is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását