2022. október 7. - Amália

A klímaváltozás miatt egyre csökken a juhok mérete

A klímaváltozás, pontosabban a rövidülő tél az oka annak, hogy generációról generációra egyre kisebbek a juhok egy skóciai szigeten.
2009. július 5. vasárnap 08:18 - HírExtra
A Hirta-szigeten élő soay juhokat 1985 óta tanulmányozzák. Ezen idő alatt 5 százalékkal csökkent az állatok mérete: lábuk rövidebb lett, és súlyuk is kisebb.

Az Imperial College London munkatársai által készített kutatás kiderítette, a csökkenés oka a klímaváltozás. A felmelegedésnek köszönhetően enyhébbek és rövidebbek a telek a szigeten, így a kisebb, ezáltal sebezhetőbb juhok is életben maradnak.

Tim Coulson vezető kutató kiemelte: korábban kizárólag a nagy, egészséges juhok és azok a nagy bárányok élték túl a kemény telet, amelyek megfelelő méretűre nőttek az első nyáron. Mára a klímaváltozásnak köszönhetően hosszabb ideig rendelkezésre áll a fű, a túlélési körülmények nem jelentenek akkora kihívást, így a lassabban növekvő juhoknak is esélyük van életben maradni, emiatt pedig a kisebb egyedek kezdenek gyakoribbá válni a populációban - fejtette ki.
Forrás: Inforadió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását