2022. január 25. - Pál

Rohamosan olvadó gleccserek

Tizenkét százalékkal csökkent a svájci jégmezők területe az utóbbi egy évtized során, a rekordsebességű olvadás oka pedig a hőmérséklet emelkedése és az egyre csökkenő mennyiségű havazás - derült ki a zürichi Szövetségi Műszaki Egyetem (ETH) tanulmányából.
2009. június 23. kedd 06:21 - HírExtra
"Az utóbbi volt a legrosszabb évtizedünk az elmúlt 150 év során. Rengeteg vizet veszítettünk" -mondta Daniel Farinotti, az ETH tanársegéde. "A tendencia kétségtelenül az, hogy ma a gleccserek gyorsabban olvadnak. Az 1980-as évek vége óta egyre többet és többet veszítenek a tömegükből, és mindez egyre gyorsabban történik" -tette hozzá.

Korai lenne még megjósolni, hogy miként fog alakulni 2009-ben a gleccserek sorsa, melyek nem csupán a vízerőművek elsődleges "üzemanyagforrásául" szolgálnak az országban, hanem fontos turistacsalogatók is, hiszen naponta körülbelül 6 ezer látogató keresi fel a Jungfraujoch elnevezésű gleccsert.

"Idén a nyár lesz a döntő. Sokat havazott a 2008-2009-es télen, ám a tavasz nagyon meleg volt, szóval kétlem, hogy az idei év kedvező lesz a gleccserek számára" - mondta Farinotti. A svájci jégmezők az elmúlt tíz évben kilenc köbkilométert veszítettek térfogatukból. Az utóbbi 150 évben a 2003-as esztendő volt a legmelegebb, ezáltal pedig a legdrámaibb időszak, mikor 3,5 százalékos volt az olvadás.

A kutatók véleménye szerint, 2050-re a svájci Alpokban a téli hőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal, a nyári pedig 2,7 Celsius-fokkal fog emelkedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását