2024. április 19. - Emma

"Nem hiszek az SZDSZ-Jobbik ellentétben"

Retkes Attila az SZDSZ elnökaspiránsa. Mivel Gusztos Péter nem vállalja az elnöki posztot, Retkesnek nagy esélye van, hogy két hét múlva ő kapja meg a párt többségének bizalmát. Terveiről őszintén beszélt a HírExtrának.
2009. július 3. péntek 17:02 - Pénzes Dávid
Szétszéled az SZDSZ?

Az SZDSZ-ben vannak komoly törésvonalak, de pártszakadástól nem tartok. Néhány ember kilépése történt meg, ezek egy részét sajnálom, másik része pedig a tisztulási folyamat része. A jelenlegi törésvonalakat, szétszabdalt állapotot meg kell szüntetnünk ahhoz, hogy szabadelvű értékeinket következetesen, hitelesen és kifelé egységesen tudjuk képviselni.

Mik azok a legfontosabb programelemek, amiket a zászlajára tűz?

Programom elvi és gyakorlati részből áll. Hét terület közül háromban 180 fokos fordulatot látok szükségesnek az SZDSZ korábbi politikájához képest: a nemzetpolitikában, a vidékpolitikában és a gazdaságpolitikában. A másik négyben „csak” következetesebb képviseletre van szükség: a szociálpolitikában, az önkormányzati politikában, a várospolitikában, illetve a környezettudatosság és fenntartható fejlődés területén. Úgy gondolom, hogy az SZDSZ-nek akár szakpolitikai kabinetek szintjén, akár a felsorolt területekért felelős szakpolitikusok szintjén ezeket kell megjeleníteniük a jövőben.

Ön egy nemzeti liberális pártot szeretne.

Így van. A nemzeti szabadelvűség, és a két háború közötti polgári liberalizmus hagyományaira szeretnék építeni. Mindkettő progresszív, mindkettőben együtt járt a haza és a haladás. A diktatúrák megjelenésével ez befagyott, majd a rendszerváltásnál az SZDSZ képviselte egyedüliként ezen értékeket. Úgy vélem, akkor remekül indultunk, ám 15 éve – mióta a Horn-kormányba beléptünk – folyamatosan erodálódik a párt.


Fotók: Fejér Bálint

A programból következik, hogy az értelmiségi holdudvart ön vissza kívánja csábítani.

Részlet Retkes Attila önélerajzából
„1972-ben születtem Budapesten. Első két diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztem, majd elvégeztem a Budapesti Közgazdaságtudományi és államigazgatási Egyetem MBA-képzését, valamint az amerikai Newport International University közgazdasági doktori iskoláját (tudományos vállalatgazdász, PhD). Szenvedélyesen érdekel Budapest története és sokszínű kultúrája. 2002 és 2006 között a Költségvetési Bizottság tagjaként vettem részt a II. kerületi Önkormányzat munkájában, jelenleg a Közoktatási, Közművelődési, Sport és Informatikai Bizottságban dolgozom. „
E programalkotásnak elsődleges célja, hogy az ország érdekét szolgálja. Másfelől azokat a választókat szeretnénk vele visszahozni, akik korábban az SZDSZ szavazói voltak. Ők még mindig szabadelvűen gondolkodnak, ám az EP-választáson Bokros Lajosra, azaz az MDF-re, a Lehet Más a Politikára vagy - a biztonság kedvéért - a szocialistákra szavaztak. És persze sokan voltak közülük, akik el sem mentek szavazni.

A liberális szavazók bizalmának visszaszerzésében nagyon fontos elem az értelmiségi holdudvar léte. A régiek is és az újak is. Mert ne feledjük, a rendszerváltás óta eltelt húsz évben felnőtt egy szabadelvű értelmiségi generáció, akik soha nem csatlakoztak az SZDSZ-hez. Őket meg kell szólítani. Az értelmiségen kívül fontos egy olyan szakértői bázis felállítása is, mely a reálszférát és a humánszférát is magába foglalja, és amelyben az újabb nemzedékek is helyet kapnak.

A vidékpolitika sosem volt az SZDSZ erősége, az ön programjában pedig kiemelt helyen szerepel.

Eddig a szervezeten belül vidék és Budapest szövetsége egy nagy lózung volt. Ez nem tartható tovább. Újra meg kell teremteni ezt a szövetséget.

Hogyan?

Rendkívül egyszerű eszközzel: a megyei elnököket meg kell kérdezni, mielőtt bármilyen fontos döntést meghoznánk. Ők eddig általában csak a sajtóból értesültek ezekről. Létezik egy olyan szervezet a pártban, hogy Megyei Elnökök Fóruma. Ennek szeretnék önálló hatásköröket adni. A Budapest és vidék közti törésvonal nagyon könnyen felszámolható: Budapestnek a nagyképűségéből kell leadni, a vidéknek pedig a sértettségéből.

Kevés nyilvánosságot kapott, de az SZDSZ-nek februárban megalakult a vidékpolitikai tagozata. Az általuk szervezett konferencián több, mint húsz előadás hangzott el, remek gondolatokkal. Ami tudásként ott felgyülemlett, és ami korszerű, szabadelvű vidékpolitikát takar, valamint az EU irányvonalát is követi, az jelenti a párt vidékpolitikájának a gerincét. Sajnos ezt eddig elhanyagoltuk.



A neoliberális gazdaságpolitika sokak szerint megbukott a világban. Ön milyen gazdaságpolitikát vall?


Valóban megbukott. Ezért van szükség óriási fordulatra ebben a kérdésben is. Én a méltányos verseny híve vagyok. Legyen szabad verseny - ezt az Unió pontosan szabályozza is. Ezeket nekünk be kell tartanunk, de nem szabad rajta túlterjeszkednünk.

A multikról mit gondol?


Nagyrabecsülőm a multinacionális cégeket, akik Magyarországon euró milliárdokat fektettek be. Ám az lehetetlen állapot, hogy a kis és középvállalkozások folyamatosan versenyhátrányban érzik magukat pályázatokon, közbeszerzéseken. Ezt szeretném megszüntetni, az a célom, hogy fair play legyen.

Ez azt jelenti, hogy a multik ellen lépne fel?


Az én gazdaságpolitikám nem irányul semmi ellen. Azonban azon változtatni kell, hogy a kkv-k sokszor versenyhátrányban érzik magukat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 5. 19:13
juti 54!Pedig kellene egy igazi Liberális párt,nem a nyilasok!
aser
2009. július 5. 19:11
Ennek az önjeleöltnek nincs semmi elképzelése,amely megkülömböztetné a többi párttól a leendő SZDSZ-t.Akkor meg miért szavazzanak az SZDSZ-re a válsztók?Ha nem lesz komoly jelölt,még a Thürmer párt 20 000-es szavazatát sem fogják elérni.
p-Aga
2009. július 4. 09:41
"Bizonyíték kell, nem ígéret!"
juti54
2009. július 3. 19:36
Remélem nem jutnak be a Parlamentbe,sem ők sem az MSZP.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását