2024. április 25. - Márk

"Nem hiszek az SZDSZ-Jobbik ellentétben"

Retkes Attila az SZDSZ elnökaspiránsa. Mivel Gusztos Péter nem vállalja az elnöki posztot, Retkesnek nagy esélye van, hogy két hét múlva ő kapja meg a párt többségének bizalmát. Terveiről őszintén beszélt a HírExtrának.
2009. július 3. péntek 17:02 - Pénzes Dávid

Említette, hogy a többi területnél csak hangsúlyokon kell változtatni.

Így van. Ezeken a területeken következetesebb politikára és hitelességre van szükség. A városokban hagyományosan erősek vagyunk, ám jó néhány szakkérdésre nincs megfelelő válaszunk. Az önkormányzatokban szintén erősek vagyunk, ám ezt tovább kell növelni. Legyen az SZDSZ az önkormányzatiság és az autonómia pártja.

Ezért nem támogatom a vagyonadót, és nagyon sajnálom, hogy az SZDSZ frakcióból tízen megszavazták. Ráadásul úgy, hogy az SZDSZ tagságának a döntő többsége ellene volt. Én csak akkor tudtam volna támogatni, ha ez helyi adóként kerül bevezetésre, hogy ezáltal az önkormányzatok működését segítse, illetve ha az SZJA-ból levonható lett volna, hogy a kettős adóztatást elkerüljük.



Mi a programjának az elvi része?

Hiteles SZDSZ-ről sokan beszéltek már. Én következetes, szavahihető és egységes SZDSZ-t szeretnék. Valamint azt, hogy legyünk szigorúan számon kérhetőek.

A pártstruktúrában milyen változásokat lát kívánatosnak?

Teljes szervezeti újjáépítést. Alulról képzelem el az építkezést, ahol a vidéki csoportoknak komoly jelentősége van. Nem szeretném, ha a központ diktálna. Azt pedig különösen szeretném világossá tenni, hogy a pártnak van frakciója, nem pedig a frakciónak pártja. Ha a párt ügyvivő testülete valamit elhatároz, akkor azt a parlamentbe (főként listáról) bekerült képviselőknek kötelessége végrehajtani.

Mi a véleménye a radikalizmus megerősödéséről?


A radikalizmus, legyen az szélsőbal vagy szélsőjobb, mindig káros. Azt gondolom, hogy a konzervatív, szociáldemokrata és liberális eszmerendszereknek ezek ellen egységesen, és határozottan kell fellépniük. Nem hiszek az SZDSZ – Jobbik ellentétben. Abban hiszek, hogy az összes parlamenti párt és a Jobbik között kell legyen egy határozott ellentét.

A Jobbik szereti az SZDSZ-hez viszonyítva meghatározni magát.

Nekik ez a stratégiájuk része. Én ezt elnökként semmiképpen sem tenném a mi stratégiánk részévé. Az összes demokratikus pártnak egységesen kell fellépni a szélsőségek ellen, ahogy az Nyugat-Európa összes államában teljesen természetes. Ez nálunk még nem magától értetődő. Remélem, hogy e nagyon zavaros belpolitikai időszak után azzá válik.

Támogatni fogja a Bajnai-kormányt, ha ön lesz az SZDSZ elnöke?

Az SZDSZ nem a Bajnai-kormányt kívánja támogatni. Az én álláspontom szerint ez nem egy szakértői, hanem egy szocialista kormány. Mi pedig ellenzékben vagyunk. Ezzel azonban nem áll ellentétben az, hogy konkrét válságkezelő intézkedéseket, melyek a mi elveinkkel összhangban vannak, támogassunk.

Koalícióban gondolkodik?

Nem foglalkoznék még szövetségkötéssel. Az SZDSZ arra készülne az én elnökségemmel, hogy teljes erővel, önállóan induljon neki a választásoknak.



Lesz előrehozott választás?

Nem tudom, és nem is kívánok vele foglalkozni. Az új ügyvivői testület július 12. után nyilván foglalkozni fog e kérdéssel is.

Mit kezd majd azokkal a liberális politikusokkal, akiknek nyilvánvalóan szerepe volt abban, hogy a párt ide jutott. Gondolok itt Kuncze Gáborra, Pető Ivánra, Magyar Bálintra stb.


Mindhárman, és mellettük még mások is jelezték, hogy befejezik az aktív politizálást. Korai érdemeiket nagyra tartom… és örülök neki, hogy befejezik az aktív politizálást. Szükség van az új arcokra.

Az Új generáció vezetőségének lemondásáról mit gondol?


Elsietett taktikai lépés. Az Új generációban van több tucat nagyon tehetséges, képzett szakpolitikus, rájuk nagyon számítanék a későbbiekben.

Retkes Attilát nem igazán ismerik még az országban. Mit kell tudni önről?

Feleségem, Zsuzsa óvodapedagógus, tíz éve vagyunk házasok. Büszke apa vagyok: hároméves a nagyfiunk, és kéthónaposak a kis ikerfiaink. Gyerekkoromban zenei pályára készültem, zenetörténész diplomám van, a mai napig is aktívan zongorázom, klasszikust és dzsesszt játszom.

Kedvenc zenei előadó, könyv, film vagy rendező?

Sting mindent ötvöz nekem, ami a zenében érték. Szabó István és Almodóvar filmjeit nagyon kedvelem. Szépirodalmat olvasok a magyar klasszikusoktól az új tehetségekig, mint például Grecsó Krisztián.

Mi lenne az első teendője, ha megválasztanák az SZDSZ elnökének?


Találkoznék a megyei elnökökkel, és arról kezdenék beszélni velük, hogy alulról hogyan kellene újraszervezni az SZDSZ-t.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását