2024. március 29. - Auguszta

Demszkyt a válságkezelés támogatására kérik

Szükséges a válságkezelés további támogatása, mert az SZDSZ "évtizedes szándéka" teljesül vele - írta Badacsonyi Szabolcs (SZDSZ) Demszky Gábornak címzett nyílt levelében, amelyet szerdán az MTI-hez is eljuttattak.
2009. július 1. szerda 18:24 - HírExtra
Badacsonyi Szabolcs, a párt egyik elnökaspiránsa szerint Demszky Gábor az elmúlt napokban megbízottjain keresztül igyekezett elérni, hogy az SZDSZ hátráljon ki a válságkezelő kormány támogatása mögül. "Az Általad ellenőrzött, a Városházán és intézményeiben dolgozó munkatársaid által irányított testületek sorra szólították fel az országgyűlési frakciót a kormány adójavaslatainak elutasítására. Néhányan azzal érvelnek, hogy a válságkezelő kormány megbuktatása a főpolgármester helyzetét, és a Fővárosi Közgyűlés többségét átmenetileg stabilizálná".

A politikus kifejtette: azzal, hogy a költségvetés kiadásai ezermilliárd forinttal mérséklődnek, az szja érdemben csökken, magasabb elvonás terheli a vagyont és törvénybe foglalnak egy lényegében egykulcsos adórendszert, az SZDSZ szándékai valósulnak meg. "Nem azért készítettük el a válság kezdetén a "Válságból Lehetőség" vitairatot, hogy amikor fontos válságkezelő javaslataink beépülnek a kormányprogramba, elkezdjük nem szeretni őket" - írta.

"Nem azért vállaltuk két és fél hónappal ezelőtt a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseinek támogatását, hogy egy EP-választási kudarc után, pánikhangulattól vezéreltetve meggondoljuk magunkat, és kihátráljunk egy olyan kormány mögül, amely a népszerűség hajhászása helyett végre hajlandó a valódi válságkezelésre" - fogalmazott az SZDSZ-es politikus.

Kitért arra is, hogy az eredmények igazolják a korábbi döntésüket, hiszen a világ legnagyobb elemző intézetei ma lényegesen kevesebb kockázatot és több növekedési lehetőséget látnak Magyarországon.

Badacsonyi Szabolcs nyílt levelében azt írta: a liberális párt irányításáról és jövőjéről a Küldöttgyűlésnek kell döntenie, "kétlem, hogy a válságkezelő kormány megbuktatásával érdemi politikai előnyhöz, értékes alkupozícióhoz lehet jutni, és úgy vélem, hogy a válságkezelés akadályozása egész Magyarország számára járhat komoly negatív következményekkel."

Az SZDSZ EP-kampányáról szólva azt írta: a párt a világgazdasági válság kellős közepén, kizárólag meleg, roma és drogos plakátokkal népszerűsítette a pártot, miközben Bokros Lajos liberális gazdaságpolitikával "sétált be" az Európai Parlamentbe. "Hiszem azonban, hogy az SZDSZ innen is fel tud állni" - szögezte le.

"Tapasztalt politikusként Te is tudod, hogy felnőtt ember nem változtatja kéthavonta a véleményét. Voltál már Te is elnök, és pontosan tudod, hogy sem a pártot, sem a választóit nem lehet így rángatni" - írta a főpolgármesternek Badacsonyi Szabolcs, aki levelét eljuttatta Boruzs Andrásnak, Retkes Attilának, Szabadai Viktornak és John Emesének is.

A Hírszerző hírportálra vasárnap került fel a Demszky Bajnait buktatna, a kormány Budapestet büntetné című cikk, amelyben - egyebek mellett - az áll, hogy Demszky Gábor "abban érdekelt, hogy októberben előre hozott országgyűlési választáson zárja le a 2006 óta tartó, az MSZP-SZDSZ konglomerátum teljes felőrlését hozó törvényhozási ciklust". A Hírszerző azt is írja, hogy információi szerint "Bajnai Gordon megdöbbent Demszky manőverén.

Demszky Gábor a cikkre reagálva hétfőn az MTI-nek azt mondta: nincs semmi valóságalapja, szimpla elemzői spekuláció az internetes portálon megjelent cikk. Mint mondta: "mindenféle őrültséget" tartalmaz a cikk, amelyet ő nem is tud komolyan venni.

Leszögezte, hogy egyértelműen követhető az ő álláspontja a kormánnyal kapcsolatban. Mint mondta, a stabilizációs program szükségessége miatt megalakulása óta támogatja a Bajnai-kormányt. "Ebbe az irányba befolyásoltam az SZDSZ ügyvivői testületének döntését is" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy ez az álláspontja azóta sem változott, a stabilizációs programra ugyanis elengedhetetlenül szükség van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását