2024. május 18. - Erik, Alexandra

Világhír ötven éve

Pontosan ötven évvel ezelőtt jelent meg az irodalmi Nobel-díjas német író, Günter Grass regénye, a Bádogdob, amely sokak szerint máig is legnépszerűbb könyve, és meghozta számára a világhírt.
2009. június 30. kedd 06:50 - HírExtra
Ebből az alkalomból a 82. évében író csütörtökön felolvasást tart a Berlin melletti Irodalmi Kollokvium rendezvényén, amely az Ötven éves a Bádogdob címet viseli.
Hétfői bejelentés szerint Grass - aki ezekben a napokban aktívan kampányol a választásokra készülő szociáldemokrata párt mellett - nem csupán részleteket olvas fel a világ szörnyűségei elleni tiltakozásból törpének megmaradó Oscar Matzerath történetéből, hanem az olvasókkal, de mindenekelőtt "örökös" lektorával, Helmut Frielinghaus-szal, továbbá Breon Mitchell, Per Öhrgaard és Oili Suominen műfordítóval is beszélget. Ők hárman voltak azok, akik a Bádogdobot angolra, dánra és finn nyelvre fordították.

A rendezvényt bejelentve a tekintélyes irodalmi intézet főtitkára a Bádogdobot a háború utáni német irodalom "függetlenségi nyilatkozataként" jellemezte. Horace Engdahl úgy értékelt, hogy Grass alkotó munkájával véget vetett annak az elszigeteltségnek, amely Németország múltja miatt az irodalmat is elszigetelte. A Bádogdob a XX. századi német regény újjászületését jelentette - fűzte hozzá.

A műből az 1979-ben készült, Volker Schlöndorff által rendezett film Oscar- és Arany Pálma-díjat is kapott.

Tavaly augusztusban került egyébként a németországi könyvesboltokba Günter Grass önéletrajzi regényének befejező kötete, amely részleteket tárt fel a német írónak a náci párt fegyveres alakulatához, a hírhedt Waffen SS-hez fűződő múltjáról.

Grass 2006 augusztusában beszélt először arról a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába. A néhány héttel később megjelent, Hagymahántás közben című önéletrajzi naplójában pedig már beszámolt múltjának addig titokban tartott epizódjáról. Mindezzel kapcsolatban azt mondta: csak idős korában talált rá a megfelelő formulára, hogy beszéljen a háború utolsó napjaiban a Waffen SS-nél teljesített fegyveres szolgálatáról.

Beismerését annak idején zavar és értetlenség fogadta Németországban, elsősorban azért, mert Grass mindig azt hirdette, hogy a múlttal való szembenézést nem lehet megkerülni, ám ehhez képest ő maga csak évtizedekkel később tárta titkát a nyilvánosság elé. Ma azonban már senki nem beszél minderről.

Az írót tavaly 81. születésnapja alkalmából külön is köszöntötte Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár. Mindketten kiemelték: Grass járult hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy a német kultúra a harmadik birodalom és a háború után ismét tekintélyt vívhasson ki magának. Az elnök szerint Grass rendkívül sokat tett a demokratikus emlékezés kultúrájának megteremtéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását