2024. március 29. - Auguszta

Válságkezelés gázsprayvel

Ez a kormány egész egyszerűen zseniális. Azt gondolhatnánk, nincsenek rá szavak, melyek megfogalmazhatnák, azokat a csodás dolgokat, melyeket röpke 75 nap alatt véghezvitt. Pedig vannak.
2009. június 30. kedd 17:19 - Pénzes Dávid
A kormányszóvivői iroda által közölt háttéranyagból kiderül, Magyarország a világ legszerencsésebb országa, mert olyan kormánya van, mely mindenre tudja a megoldást. Mert mit is csináltak eddig ugyebár?

Remekül megemelték az áfát, és kiötölték a vagyonadót. Közben ugyan a személyi jövedelemadó sávhatárait tologatták (erről később), ám minden adószakértő szerint végső soron rosszabbul járunk. A vagyonadóról meg inkább semmit, hiszen megadóztatni egy már leadózott jövedelemből származó ingatlant éppen a válság közepén, mikor emberek tízezrei veszítik el állásukat, valóban humánus, sőt baloldali szociáldemokrata hozzáállás. Csak gratulálni tudunk!

Üsd a gyereket, ahol éred

Tömör gyönyör – idézet az anyagból
„Az egész program hosszú távú sikerének kulcsa, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme emelkedjen: a program azt a célt tűzi ki, hogy a magyar gazdaság belátható időn belül tartósan 2 százalékkal az Európai Unió átlaga felett teljesítsen. Ezt szolgálja a foglalkoztatás terheinek jelentős csökkentése az adórendszer átalakításával, az aktivitási ráta emelése és a gazdasági versenyképesség javítása.”
Persze, ha ez nem lenne elég, akkor a minden jel szerint "kiválóan" válságkezelő kormány a családosokra csak úgy visszakézből még egyet rásuhint az ostorával. Úgy kell nekik, hogy gyereket vállaltak! Elég a nagycsaládnak kétévnyi támogatás is.

A nagy vicc, hogy miközben a személyi jövedelemadó alsó határát 1 (azaz egy teljes) százalékkal vitték lejjebb, addig a nagyobb jövedelmet elérőknél a 36 százalékos sáv négy százalékkal csökkent. Azaz, aki gazdagabb, az kap nagyobb könnyítést. Ez is okos dolog, újabb gratuláció illeti a kiagyalóit!

A megoldások megoldása

Minden válságkezelés csúcsa pedig, amit a kormány propaganda anyagának végén olvashatunk, hogy "a polgárőr szervezetek a jövőben gázspray-t igényelhetnek a rendőrségtől, amit passzív védelmi eszközként, kizárólag jogos védelmi helyzetben alkalmazhatnak."  Elképzelhető, hogy a magyar kormány megtalálta a valódi megoldást a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, sőt magára a kilábalásra?

A gázspray ötlete minden valószínűség szerint nem merült fel sem a német sem az amerikai gazdasági szakemberek vagy politikusok fejében, mikor a válságkezelésbe fogtak. Alaposan le is vannak "maradva" tőlünk, és ha nem követik a példánkat, a végén belefulladnak önnön tehetségtelenségük mocsarába: gazdaságuk rájuk dől és jönnek majd kuncsorogni hozzánk.

Komolyra fordítva

A cinizmus persze nem véletlen. Mert addig rendben van, hogy a kormánynak válságot kell kezelnie. Az is érthető, hogy a költségvetést szeretnék rendbe tenni, mert gyakorlatilag ugyanők elszúrták az előző éveket. Az már kevésbé szép, hogy mindent csak pénzügyi-gazdasági szemmel néznek, és csupán a mérlegfőösszeg érdekli őket, az egyén, a család, a társadalom egy fikarcnyit sem.

De még ha ezen túl is lépünk akkor is teljességgel érthetetlen, mi több felháborító, hogy miért kell megmagyarázni az egészet? Miért kell a kormányszóvivői irodának ilyennel bombáznia a nyilvánosságot? Nincs jobb dolguk? A legrosszabb orbáni időkre emlékeztet, amikor is a kormányon lévő Fidesz mindenféle röpcédulákon meg drága brosúrákon reklámozta saját tevékenységét.

Ha valaki jól végzi a munkáját, jelesül a kormányzást, akkor annak úgyis meg lesz az eredménye. Az emberek pontosan látni fogják merre halad az ország. (Tény, hogy a jelenlegi forinterősödés pénzügyileg pozitív irányt jelez, ám a társadalom meg az egyének még belerokkanhatnak.)

A kormány tegye a dolgát, ne pedig baromságokat írogasson. A gázspray pedig ne legyen válságkezelési jelkép.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 1. 10:59
Gordonka fél téglával veri mellét 75 napos eredményeivel. Arról hallgat, hogy amíg ide jutott az ország, ő gazdasági miniszter volt...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását