2024. április 23. - Béla

Navracsics: a kormány összeomlásának a féléve volt ez

Ez a félév a kormánypártok és a kormányzati politika összeomlásának a féléve volt - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kedden Budapesten.
2009. június 30. kedd 11:58 - HírExtra
A kormánypártok összeomlásának féléve volt ez, hiszen "már senki sem az, aki februárban volt, szerepek cserélődtek, pártok és pártok mögötti támogatói csoportok omlottak össze" - fogalmazott sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Mint megjegyezte, ma "már a miniszterelnököt sem úgy hívják, ahogy a félév kezdetén, és egyetlen kormánypártnak az elnökét sem úgy hívják, ahogyan a félév elején, (...) és tulajdonképpen azt sem tudjuk, hogy a kormánypártok elnökeit éppen hogy hívják, mert senki sem akar jelen pillanatban egyik kormánypártnál sem elnök lenni".

Hozzátette: a pécsi polgármester-választás és az európai parlamenti választás eredménye is jól mutatja, hogy a választópolgárok többségének elege van a kormány és a kormánypártok politikájából. Közvélemény-kutatásokra hivatkozva Navracsics Tibor közölte: ma már mindenki a ciklus végét várja, a kormánypártok azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy a változásokat megakadályozzák.

A kormányzati politikával kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta: az elmúlt félévben bebizonyosodott, hogy a magyar kormány nem képes kezelni a válságot; Magyarország és a magyar gazdaság továbbra is zuhanórepülésben van. Példaként említette, hogy most júniusra már 15 évvel ezelőtti rekordokat dönt az ország az államadósságban, amely átlépte a GDP 80 százalékát.

Navracsics Tibor álláspontja szerint nem a válság okozta ezeket az adatokat, csupán mindenki számára nyilvánvalóvá tette.

Úgy vélekedett, hogy 2006 nyarán az első Gyurcsány-csomaggal indult el Magyarország annak a rossz struktúrájú megszorító politikának az útján, amely mára odavezetett, hogy minden szempontból zuhannak a magyar lakosság életkörülményeinek mutatói, valamint a gazdasági és a szociális mutatók is. Ebben a félévben azonban minden eddiginél több megszorítást vezettek be - jegyezte meg a politikus.

Navracsics Tibor szerint az összeomló kormánypártok és kormányzati politika közös nevezője Bajnai Gordon miniszterelnök, aki "szemmel láthatólag küldetésének tartja azt, hogy minél tovább ellenálljon a változást akaróknak". Bajnai Gordon szemben áll a változásokkal: minden olyan demokratikus változással, amely lehetővé tenné, hogy a reménytelenség fejezetét lezárva, megnyíljon a remény fejezete - fűzte hozzá.

Talán született egy megegyezés az MSZP, az SZDSZ és Bajnai Gordon között, miszerint az MSZP és az SZDSZ támogatást nyújt Bajnai Gordonnak, a kormányfő pedig időt ad a szocialistáknak és szabad demokratáknak. "Időt ahhoz, hogy a kormányzati pozíció által adott előnyöket a legmesszebb menőkig ki tudják használni" - vélekedett Navracsics Tibor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását