Válságkezelés gázsprayvel

Ez a kormány egész egyszerűen zseniális. Azt gondolhatnánk, nincsenek rá szavak, melyek megfogalmazhatnák, azokat a csodás dolgokat, melyeket röpke 75 nap alatt véghezvitt. Pedig vannak.

A kormányszóvivői iroda által közölt háttéranyagból kiderül, Magyarország a világ legszerencsésebb országa, mert olyan kormánya van, mely mindenre tudja a megoldást. Mert mit is csináltak eddig ugyebár?

Remekül megemelték az áfát, és kiötölték a vagyonadót. Közben ugyan a személyi jövedelemadó sávhatárait tologatták (erről később), ám minden adószakértő szerint végső soron rosszabbul járunk. A vagyonadóról meg inkább semmit, hiszen megadóztatni egy már leadózott jövedelemből származó ingatlant éppen a válság közepén, mikor emberek tízezrei veszítik el állásukat, valóban humánus, sőt baloldali szociáldemokrata hozzáállás. Csak gratulálni tudunk!

Üsd a gyereket, ahol éred

Tömör gyönyör – idézet az anyagból
„Az egész program hosszú távú sikerének kulcsa, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme emelkedjen: a program azt a célt tűzi ki, hogy a magyar gazdaság belátható időn belül tartósan 2 százalékkal az Európai Unió átlaga felett teljesítsen. Ezt szolgálja a foglalkoztatás terheinek jelentős csökkentése az adórendszer átalakításával, az aktivitási ráta emelése és a gazdasági versenyképesség javítása.”
Persze, ha ez nem lenne elég, akkor a minden jel szerint "kiválóan" válságkezelő kormány a családosokra csak úgy visszakézből még egyet rásuhint az ostorával. Úgy kell nekik, hogy gyereket vállaltak! Elég a nagycsaládnak kétévnyi támogatás is.

A nagy vicc, hogy miközben a személyi jövedelemadó alsó határát 1 (azaz egy teljes) százalékkal vitték lejjebb, addig a nagyobb jövedelmet elérőknél a 36 százalékos sáv négy százalékkal csökkent. Azaz, aki gazdagabb, az kap nagyobb könnyítést. Ez is okos dolog, újabb gratuláció illeti a kiagyalóit!

A megoldások megoldása

Minden válságkezelés csúcsa pedig, amit a kormány propaganda anyagának végén olvashatunk, hogy "a polgárőr szervezetek a jövőben gázspray-t igényelhetnek a rendőrségtől, amit passzív védelmi eszközként, kizárólag jogos védelmi helyzetben alkalmazhatnak."  Elképzelhető, hogy a magyar kormány megtalálta a valódi megoldást a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, sőt magára a kilábalásra?

A gázspray ötlete minden valószínűség szerint nem merült fel sem a német sem az amerikai gazdasági szakemberek vagy politikusok fejében, mikor a válságkezelésbe fogtak. Alaposan le is vannak "maradva" tőlünk, és ha nem követik a példánkat, a végén belefulladnak önnön tehetségtelenségük mocsarába: gazdaságuk rájuk dől és jönnek majd kuncsorogni hozzánk.

Komolyra fordítva

A cinizmus persze nem véletlen. Mert addig rendben van, hogy a kormánynak válságot kell kezelnie. Az is érthető, hogy a költségvetést szeretnék rendbe tenni, mert gyakorlatilag ugyanők elszúrták az előző éveket. Az már kevésbé szép, hogy mindent csak pénzügyi-gazdasági szemmel néznek, és csupán a mérlegfőösszeg érdekli őket, az egyén, a család, a társadalom egy fikarcnyit sem.

De még ha ezen túl is lépünk akkor is teljességgel érthetetlen, mi több felháborító, hogy miért kell megmagyarázni az egészet? Miért kell a kormányszóvivői irodának ilyennel bombáznia a nyilvánosságot? Nincs jobb dolguk? A legrosszabb orbáni időkre emlékeztet, amikor is a kormányon lévő Fidesz mindenféle röpcédulákon meg drága brosúrákon reklámozta saját tevékenységét.

Ha valaki jól végzi a munkáját, jelesül a kormányzást, akkor annak úgyis meg lesz az eredménye. Az emberek pontosan látni fogják merre halad az ország. (Tény, hogy a jelenlegi forinterősödés pénzügyileg pozitív irányt jelez, ám a társadalom meg az egyének még belerokkanhatnak.)

A kormány tegye a dolgát, ne pedig baromságokat írogasson. A gázspray pedig ne legyen válságkezelési jelkép.