2024. május 14. - Bonifác

Elképesztő! Mozgó zsinagóga a fővárosban

Mozgó zsinagóga, imahellyé átalakított lakókocsi járja a moszkvai utcákat, hogy segítsen a zsidóknak "visszatérni a gyökereikhez".
2009. június 20. szombat 18:35 - HírExtra
A zsidó vallás jelképeivel díszített, homokszínű jármű az orosz főváros északi részében álló Bejsz Menahem zsinagógát elhagyva megáll a város szívében, a Tver utca (az egykori Kalinyin sugárút) egyik parkolójában. A járműből két ortodox rabbi száll ki, sárga táblát helyez el a járdán a következő felirattal: "Mozgó zsinagóga, imádságok, zsidó irodalom, konzultáció".
    
"Ez a zsidóké, vagy mindenkié?" - kérdi egy fiatalember. "Ez egy zsinagóga, tehát mindenkié" - válaszol a rabbi a kíváncsiskodónak.
    
Egy idős férfi, vállán notebookkal zavartan megáll a tábla előtt, majd a rabbi invitálására beszáll a lakókocsiba.
    
"Soha nem jártam zsinagógában, nem igazán hittem az egészben, de ez talán segíteni fog rajtam" - mondja a dagesztáni származású Amir Amirov.
    
Néhány bevezető mondat után a rabbi segít neki felvenni a karon és fejen viselt, Tóra-idézetekkel teleírt fekete imaszíjakat. Ezután elmagyarázza neki, hogyan kell elmondani a napi ima keretében a parancsolatokat.
    
"Mostantól járok majd zsinagógába, csak idők kell találnom rá" - ígéri búcsúzóul a férfi.
    
Boruh Kleinberg rabbi a szombatot leszámítva minden délután a főváros leglátogatottabb helyeit járja.
    
A mozgó zsinagóga, amelynek ötlete New Yorkban született meg 1974-ben, 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után jelent meg először Moszkvában, bár nem tartósan, mert a rabbi, aki működtette, New Yorkba távozott - mondta el Andrej Gloszter, a Bejsz Menahem zsinagóga főrabbija. 2007-ben indították újra, ezúttal sikerrel. - "Sokan eljönnek a zsinagógánkba azután, hogy találkoztak a mozgó zsinagóga rabbijaival" - tette hozzá.
    
Oroszországban mintegy 230 ezer zsidó él, sokan közülük nem hívők. Feleannyian vannak, mint 1989-ben. A Szovjetunió felbomlása után sokan az Egyesült Államokban vagy Izraelben telepedtek le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását