2024. április 20. - Tivadar

Közel kilenc millió fontot adtak egy tojásért

Villámgyorsan és rekordáron, mintegy kilencmillió fontért (3,2 milliárd forint) kelt el egy eddig ismeretlen és ritkaságszámba menő Fabergé-tojás a Christie's aukciós ház szerdai londoni árverésén.
2007. november 28. szerda 17:42 - Hírextra
A Rothschild bankárdinasztia Fabergé-tojásáról van szó, amelynek létezéséről
egészen a közelmúltig csak a tulajdonosok tudtak. A húsvéti ékszertojás lett ezáltal a legdrágább orosz eredetű műtárgy (kivéve a festményeket), amelyet árverésen értékesítettek - közölte a Christie,s.
Karl Fabergé (1846-1920) szentpétervári aranyműves 1902-ben készítette a szóban forgó remekművet a bankárdinasztia számára. A tojás egy gyémántokkal kirakott miniatűr kakast rejt magában, amely az idő múlását jelezve minden órában szárnyait lengetve előbújik, fejével bólogat, csőrét énekre tátja.

E rózsaszínű zománccal és aranyozással ékesített tojáson kívül csak két másik olyan Fabergé-tojás létezéséről tudnak, amelybe a mester ingaórát és ilyen bonyolult mechanikai szerkezetet épített. A tojást annak idején a Rotschild-család bakui képviselője vette meg.
Matthew Paton, a Christie,s szóvivője elmondta, hogy ritkasága, eredete és kidolgozása miatt hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a Rothschildok Fabergé-tojása iránt, nem csupán orosz, hanem amerikai és európai gyűjtők részéről is.

Karl Fabergé 1872-ben alapította ékszermanufaktúráját, dolgozott a svéd és a norvég királyi családnak is. 1885-ben lett III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze.
A szerdai árverésen csupán tíz percig tartott a licit a tojásért, amelynek győztese végül egy orosz vevő lett - közölte az aukciósház szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását