2024. április 19. - Emma

Apró trükkök: így rendezzük be kis lakásunkat!

Sokaknak gondot okoz a kicsi lakás, mert nem egyszerű úgy berendezni, hogy otthonos is legyen, trendi, de közben még se legyen túl zsúfolt. A HírExtra most ebben segít!
2009. június 20. szombat 18:43 - Kővári Adrienn
Kicsi lakás, kicsi, unalmas bútorok. Miért kéne ennek így lennie? Könnyen fel lehet dobni a picike panellakásokat is, ha az ember egy kicsit is odafigyel rá. Nem igaz, hogy csak a saját építésű házak lehetnek olyanok, mint amilyennek az ember megálmodta őket, egy sokadik emeletes lakás is lehet álmaink otthona, még ha a falakat nem is mi tettük le.

Sokan szenvednek az apró lakásokban főleg, ha még nem is egyedül élnek, és gyerekek is rohangálnak a szűk folyosókon. Hova tegyünk plusz egy ágyat, szekrényt, kinőttük a polcot, nincs helye a könyveknek, vagy az edényeknek. Mi ilyenkor a teendő? Rengeteg apró praktika és ötlet van, amikkel növelhetjük a teret. Segítségünkre volt ebben Sz. Wargha Andrea lakberendező, aki megosztotta velünk ötleteit és tapasztalatait.

Kevés a hely, varázsoljunk többet
!

Bútorok a kis lakásban
„Általában egyedi megoldások szoktak születni, sok esetben készíttetni kell őket. Azért vannak tipikusan erre a célra kifejlesztett bútorok is, ilyen az úgynevezett szekrényágy, ami fölhatjható és napközben szekrényként néz ki, és közben nem foglalja a teret. A kinyitható kanapékat is ide lehet sorolni” –  mondta Wargha Andrea.
Biztos mindenkinek van egy-két ötlete, hogyan is lehet extra helyeket nyerni a szűk lakásokban. Valaki a polcokra esküszik, és a plafonig érő szekrényekre, míg más a kihúzhatós ágyakra. A zsúfolt lakás otthonos lehet, de mégis mennyivel szebb egy szépen berendezett otthon, már csak trükközni kell! Fel kell mérni az igényeket, de magától a lakástól nagyon sok minden függ. „Ha nagyon magas a belmagassága, akkor mindenképp érdemes fölfelé terjeszkedni. Akár egy gyerek esetében is használhatunk emeletes ágyat, ami alatt könnyen elférhet az íróasztal, de ilyen a magasított ágy is, aminek egy kisebb szekrény az alja.” – mesélte Wargha Andrea.

Ez egy játék a centikkel, de kellő kompromisszumkötő késséget is igényel, főleg a felnőttek részéről. A konyhabútorokat is érdemes mindenképp a plafonig föltornázni, fontos, hogy a falfelület maximálisan ki legyen használva. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes falat tele kell pakolni, de érdemes minél több polcot, magas szekrényeket felszerelni. Ilyen esetben talán le kell mondanunk egy-két festményről, vagy képről, de valamit valamiért. Dobogós ágyat is alkalmazhatunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szoba egy részét dobogósítjuk, s az alá majd be lehet tolni az ágyat, miközben a dobogón foglal helyet a kanapé, vagy a tévé. Fontos, hogy a közlekedő tereket minimálisra csökkentsük.

Minél világosabb, annál jobb!

Mondani sem kell, hogy a sötét színek szűkítik a teret, összenyomják, és nyomasztóak is, főleg kis térben. Ezért érdemes világos színeket alkalmazni szinte mindenhol, ahol csak tudunk, a falaktól kezdve a szőnyegig. Bútoroknál ajánlott a nyír, a juhar vagy a bükk, mindegyik nagyon üde tud lenni. Manapság divatos a tölgy fehérített változata.

Ajánlottak a világos textilek. Mivel a kanapé elég nagy felületet képez, ezért semmiképpen se legyen sötét, akárcsak a szőnyegek, vagy a parketta.

– Ha nincs ablaka a fürdőszobának, akkor a fényviszonyok rosszak, üvegtéglát ajánlott ilyenkor alkalmazni. Ha ezt nem is, de akkor használjunk fényes csempét, ilyen esetben az is teljesen jó. Konyhabútoroknál is nagyon divatosok manapság a magas fényű ajtó frontok – tanácsolta szakértőnk, aki még hozzátette, hogy a fényes padló, és falburkolatok is szebbé, világosabbá tehetik otthonunkat.

Már megint tekergőzik valami az asztal alatt


Bizony, azokkal a szörnyű vezetékekkel mindig meggyűlik az ember baja. Eltüntetni őket nehéz, de mivel szükség van rájuk, ezért muszáj megtűrnünk őket. Valamit csak lehet ellenük tenni?

Érdemes szintén felmérni a szobát, és az alapján berendezni, hogy merre találhatóak a konnektorok. Például toljuk elé a kanapán, ha tudjuk, hogy abba a lámpát szeretnénk bekötni.

Főleg számítógépeknél okoz ez nagy gondot. „Léteznek vezetéktartó sínek, amiket az asztallap aljára lehet rögzíteni. A színvonalasabb irodabútor gyártóknak pedig már olyan asztalaik vannak, amiknek a lábában föl lehet vezetni a vezetékeket. Teljesen sosem lehet őket eltüntetni” – mondta lakberendezőnk, de ennek ellenére mindenképp azt tanácsolja, hogy ha nagyon zavarnak minket a tekergőző kábelek, akkor próbálkozzunk az eltűntetésükkel, mert nem lehetetlen.

Mit tegyek, ha albérletben élek?

Bútor trendek
„Ez nagyon változó, de inkább személyre szabott legyen az otthonunk, nem kell mindig a legújabb trendeket követni. Egy időben nagyon divatosak voltak a Wenge bútorok, de ez már lecsengett. Most a fekete fehér kontrasztra építenek. A dió tér vissza, mint bútorszín, de jelenleg reneszánszát éli a tapéta, fantasztikus választékok vannak belőle” – tudtuk meg Wargha Andreától.
Ez egy nagyon jó kérdés, főleg, ha nem éppen szép az az albérlet. Érdemes kisebb beruházásokat igénylő kiegészítőket vásárolnunk. Ez lehet egy nekünk tetsző függöny, szőnyeg, vagy gyertyatartó. Minden esetben a kiegészítőkön van a hangsúly, a párnákon, vázákon, vegyünk sok virágot, növényt, ezekkel mind hangulatosabbá tehetjük az albérletet.

Ezek után nem is kell mást csinálni, mint darabokra szaggatni a lakást, fúrni, faragni és elkészíteni a kicsit szűkös, de annál szebb álomlakásunkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását