2024. április 19. - Emma

Oroszország: elég a fegyverekből!

Oroszország kész nagyobb mértékben csökkenteni nukleáris fegyverzetét, mint amilyen szintet a START-I szerződés előír - jelentette ki szombaton Amszterdamban az orosz államfő.
2009. június 20. szombat 18:29 - HírExtra
Dmitrij Medvegyev erről nemzetközi sajtóértekezletén beszélt, miután tárgyalt Jan Peter Balkenende holland kormányfővel. Úgy fogalmazott, hogy a hazája és az Egyesült Államok által 2002-ben kötött moszkvai megállapodásban rögzített szint alá kellene csökkenteni a nukleáris robbanótöltetek számát. Ez a dokumentum úgy rendelkezik, hogy Moszkva és Washington 2012-ig köteles 1700 és 2200 közötti darabszámra mérsékelni saját tölteteinek a számát.

"Mi készen állunk arra, hogy jóval a START-I szerződésben előirányzott szint alá csökkentsük hadászati fegyvereink számát" - jelentette ki az orosz államfő.
 
Oroszország és az Egyesült Államok nemrég felújította a hadászati atomfegyverek számának csökkentését célzó tárgyalásokat, mivel a START szerződés hatálya idén decemberben lejár. Eddig két fordulóra került sor szakértői szinten; az elsőt május közepén Moszkvában, a másodikat június elején Genfben tartották. A harmadik fordulót június 23-24-én ismét a svájci városban rendezik.
 
Megfigyelők arra számítanak, hogy az eddigi tárgyalási fordulók mérlegét a felek július elején, a Moszkvában tartandó orosz-amerikai csúcstalálkozón fogják nyilvánosságra hozni.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását