2024. április 30. - Katalin, Kitti

Olaszország hangjai

Suono Italia - Olaszország hangjai címmel keddtől csütörtökig hangszerkiállítást és szakmai találkozót rendeznek a budapesti Zenetörténeti Múzeumban, az MTA Zenetudományi Intézetében.
2009. június 13. szombat 12:00 - HírExtra
A háromnapos kiállításon és workshopon szinte valamennyi hangszercsalád látható lesz a budai Várban található Zenetörténeti Múzeum termeiben és bemutatókat is rendeznek a hangszerek specialistáival - tájékoztatta a budapesti Olasz Kultúrintézet az MTI-t.

A tárlaton ott lesznek a cremonai és a toszkán hangszergyártást képviselő hangszerek, a Salvi-hárfák, a Patricola cég klarinétjai, oboái, angolkürtjei, a Borgani-féle szaxofonok, a Castelfidardo műhelyeiben készült harmonikák, amelyek meg is szólaltathatók a helyszínen.

A Borgani szaxofonokat a készítő, Orfeo Borgani mutatja be Stefano Cantini dzsesszmuzsikussal. A Patricola klarinétokat a Budapest Klezmer Band muzsikusa, Kohán István próbálja ki. A Salvi hárfák tulajdonságaival, hangzásával szintén a készítő, Massimo Dell,Anna Vigh Andreával együtt ismerteti meg az érdeklődőket.

Szintén kiállítják az értékes és híres olasz hegedűk több évszázados hagyományát folytató Vettori és Piccinotti di Pietrantonio műhelyben készült hangszereket, köztük csellókat és brácsákat is.

Barokktól a modernig a vonós hangszerek teljes csoportját (nagybőgőket is) hoz Budapestre a Toszkán Vonóshangszerkészítők Szövetsége. A Coriani gitárok nemcsak akusztikai, hanem esztétikai élménnyel is szolgálnak, a modenai manufaktúra tekerőlantokat is készít. Az ugyancsak bemutatkozó Savianti műhely csellókat és nagybőgőket vonultat fel. Az ismét növekvő népszerűségű harmonikák új nemzedékét a Soprani és Scandalli cég mutatja be.

A koncerteken fellépő művészek - köztük Gabriele Mirabassi, Stefano Cantini, Peo Alfonsi, Mauro Grossi és Mirco Patarini - a bemutatón szereplő itáliai hangszereken játszanak magyar muzsikusok társaságában.

Az Olaszország hangjai bemutató kapcsolódik a Festival Italiano című sorozathoz, amelyet idén először rendeznek meg. Kedden este a budapesti Olasz Kultúrintézet hangversenytermében Uto Ughi hegedűművész lép fel. Zongorán Alessandro Specchi kíséri az ismert hegedűművészt, aki ugyancsak először jár Magyarországon. Az esten Tartini, Beethoven, Dvorák, Paganini és Saint-Saëns művei hangzanak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását