2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újra Woodstock?

Nagy koncertet terveznek a környezetvédelem jegyében az 1969-es woodstocki fesztivál 40. évfordulójára szeptemberben.
2009. június 8. hétfő 07:48 - HírExtra
Déltől éjfélig szólna a zene a brooklyni Central Park szívében a több száz ezer rajongó előtt, biodízel generátorokkal, szél- és napturbinákkal, biotermékekkel, újrafelhasznált papírral, metrókártyával - ingyen mindenkinek.

Elképzelhető azonban, hogy a 64 éves Michael Langnek és az 55 éves Joel Rosenmannek, az első, legendás Woodstock két úttörő támogatójának álma mégsem valósul meg. Hiányzik ugyanis hozzá a pénz és az önkormányzat engedélye.
"Csak olyan zöld szponzorokat akarunk, mint a Volkswagen vagy a Fiat-Chrysler. Az esemény 8 millió dollárba kerülne, ám elég lenne összeszedni csak 4-5 milliót is" - mondják.

Az időpontot úgy akarják meghirdetni, hogy az egybeessen a szeptemberi klímahéttel, amelyet az ENSZ rendez a decemberi koppenhágai nemzetközi konferencia előkészítésére.

Egyes amerikai lapok szerint az igazi akadály a növekvő ellentét Lang és Rosenman között, akik a Woodstock Venturesön keresztül a védjegy tulajdonosai. "Én szabadgondolkodó és kreatív ember vagyok, Rosenman pedig üzletember" - nyilatkozta Lang. Rosenman szerint az egész csak a média pletykája, ami abból fakad, hogy 40 évvel ezelőtt főleg Lang adott interjút, következésképpen inkább ő volt előtérben.

Tény azonban, hogy a fotósoknak nehezen sikerült róluk közös képet készíteniük. A sajtó szerint nem értenek egyet abban, hogy élő vagy on-line legyen-e a koncert; nincs közöttük egyetértés arról, hogy elhalasszák-e, míg javul a gazdasági helyzet vagy mégis most vágjanak bele; nem tudják eldönteni, hogy a régi vagy a mostani bandákat hívják-e meg, mint ahogy vitatkoznak arról is, hogy városban vagy vidéken rendezzék-e meg.


Komplikálja a dolgot, hogy Lang megjelentetett egy könyvet The Road To Woodstock (Út Woodstockba) címmel, amelyben kiteregeti régi vitáikat. Rosenmant azért is bírálja benne, mert 1969-ben nem akart stúdióba befektetni Woodstockban. Hagyta, hogy az ötletet elorozza tőle Albert Grossman, Bob Dylan volt menedzsere, aki később ragyogó felvételeket készített ott többek között Joan Baezzel, a Rolling Stonesszal és az R.E.M.-mel.

A woodstock-i megemlékezések szervezése közben máshol is folyik. A Bethel Woodstock Center For The Arts, ahol 1969-ben megtartották a fesztivált, miután Woodstock városi tanácsa az utolsó pillanatban megtagadta az engedélyt, bejelentette, hogy emlékkoncertet tart augusztus 15-én, ahová régi együtteseket is meghívnak.

Az évfordulót számos más helyen is megünneplik az országban. Turnéra indul ez alkalomból a Heroes of Woodstock a Jefferson Starshippal és Melanieval. Vetítik Ang Lee Taking Woodstock (Woodstock bevétele) című filmjét, és megjelenik a témáról egy tucatnyi könyv. A Target áruház Summer of Love jelszóval, a koncert eredeti logójával, a gitárnyakon ülő fehér galambbal díszített törülközőket és fürdőruhákat dob piacra.

Lang és Rosenman egy dologban azonban egyetértenek: eretnekségnek tartanák, ha profitért szerveznék meg a születésnapi fesztivált. "Woodstock igazi jelentősége világos mindkettőnk és milliók számára: bizonyítéka annak, hogy tegnap is, ma is lehetséges egy békésebb, igazságosabb és emberszeretőbb világ" - fogalmazta meg Lang a Corriere della Serának.
Forrás: Kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását