2024. április 19. - Emma

Simor András tagad ezerrel

A jegybankelnök tagadja, hogy off-shore cég lenne a tulajdonában. Simor András erről Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz címzett levelében ír, amelyet a Magyar Nemzet on-line kiadásában közölt vasárnap.
2009. május 31. vasárnap 16:29 - HírExtra
A jegybankelnök május 28-án keltezett levelében Orbán Viktor szavaira válaszolt, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: "torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől off-shore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket."

Simor András közölte: sem tulajdonában, sem érdekeltségében nincs off-shore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. elnevezésű cég az övé, ez viszont az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (on-shore) cég.

A jegybankelnök szerint a társaságnak Magyarországról semmilyen jövedelme, árbevétele nem származott, a társaság Magyarországról semmilyen átutalást nem kapott.

Simor András szerint Orbán Viktor szavai alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank tekintélyének csorbítására, ezért felszólította arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kijelentésektől.

Az MNB elnöke közölte: levelét az őt kinevező köztársasági elnöknek is megküldte.
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében azt írta: szerinte a szóban forgó Trevisol Management Services Ltd., amelynek Simor 100 százalékos tulajdonosa, off-shore cég, s mint ilyen, "alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására."

Megfogalmazása szerint "mindenki számára világos, hogy Ciprus nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye."
Levelében rámutat, nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor András off-shore cége követett-e el törvénysértést, "eldöntik azt majd az arra illetékes hatóságok".
Szijjártó Péter megjegyezte: lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, mert "az jelenleg nem létezik".

Orbán Viktor a közelmúltban mondott beszédeiben többször is szólt arról, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén elszámoltatásra és felelősségre vonásra készülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását