2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új kulturális szakdiplomaták

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a Madridban és Abu-Dzabiban létesítendő oktatási-kulturális szakdiplomata posztokra kiírt pályázat nyerteseiről: a spanyol fővárosban Végvári Tamás, míg az Egyesült Arab Emírségekben Velez Béla foglal
2008. október 18. szombat 12:30 - Hírextra
"A tárca vezetője a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését. A szakdiplomaták november elsején kezdik meg felkészülésüket a külszolgálatra" - olvasható a közleményben.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a magyar tudomány, oktatás és kultúra kiemelkedő eredményeinek képviseletére kiépített intézményhálózat bővítéseként, a Külügyminisztériummal együttműködve hozta létre az oktatási és kulturális szakdiplomáciai állomáshelyeket még 2007-ben. Az első öt állomáshelyet Pekingben és Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban létesítették, ezeket követi Madridban és Abu-Dzabiban a két újabb poszt.

Az OKM sajtóirodájának közlése szerint a madridi posztra 15, míg az abu-dzabi állomáshelyre 6 érvényes pályázat érkezett.

A leendő madridi kulturális szakdiplomata, Végvári Tamás az angol nyelvű nemzetközi érettségi megszerzése után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat, ahol 2004-ben szerzett közgazdász diplomát a nemzetközi kapcsolatok szakon. 2007-ben az International Visitor Program ösztöndíjasaként múzeum-menedzsment szakmai gyakorlati képzésen vett részt, 2003-tól az Association for International Relations pr-alelnökeként tevékenykedett, 2004 óta pedig titkárságvezető-helyettes a Szépművészeti Múzeumban, ahol többek között szponzorációs tárgyalásokat bonyolított.

Az Abu-Dzabiban tevékenykedő Velez Béla arab szakos bölcsészként végzett 2002-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, közben egy évig tanult a Kuwait Universityn, 2006-ban PhD fokozatot szerzett a az ELTE Orientalisztikai Intézeténél. Az egyetem mellett nyelvtanárként és tolmácsként tevékenykedett, majd 2002-ben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal központi ügyeleteseként kezdett dolgozni. Később a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen vezetett iszlám kurzust, illetve a József Attila Tudományegyetem, az ománi Sulatan Qaboos University és a Dubai University College előadójaként oktatott - írta a tárca sajtóirodája.

Mint a közlemény felidézi, az oktatási és kulturális szakdiplomata állomáshelyek létesítésének célja Magyarország kulturális jelenlétének erősítése, a magyar kultúra megismertetési lehetőségeinek bővítése. Az oktatási-kulturális szakdiplomaták feladatai közé tartozik egyebek mellett a fogadó ország oktatási és kulturális piacának feltérképezése, az ott élő magyar közösséggel történő kulturális kapcsolattartás. Emellett segítenek az intézményi kapcsolatok kiépítésében, közös projektek megvalósításában, együttműködnek a fogadó ország felsőoktatási intézményeiben működő magyar lektorral, a magyar nyelvi/irodalmi tanszékek oktatóival és hallgatóival. Az oktatási-kulturális szakdiplomaták részt vesznek a vonatkozó nemzetközi megállapodások, munkatervek előkészítésében is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását