2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem oszlatja fel magát a közgyűlés

Nem oszlatja fel önmagát a hevesi megyegyűlés, az erre vonatkozó fideszes sürgősségi indítványt ugyanis nem vette napirendjére pénteki, Egerben megtartott ülésén a szocialista többségű testület.
2009. április 24. péntek 18:18 - HírExtra
A megyegyűlés ugyanakkor sürgősségi indítványra, zárt ülésen tárgyal az egri kórházat működtető HospInvest Zrt. csődeljárásából eredő önkormányzati feladatokról. Ezt a napirendi pontot a testület valamennyi tagja elfogadta.

Az előterjesztést az MTI-nek Tatár László, a Fidesz-frakció vezetője azzal indokolta, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat nem képes megküzdeni azzal a válsággal, amely a HospInvest csődközeli helyzete nyomán fenyegeti a megye egészségügyét. Ők viszont tudnak megoldást - tette hozzá.

Ha a kórház gazdálkodása összeomlik, az érinti a megye mind a 43 intézményét, vagyis nem csupán kórházi, hanem megyei csőddel kell számolni - mondta a frakcióvezető. Ugyanakkor Tatár László nem nyilatkozott az általuk kidolgozott megoldásról. Mint mondta, erről akkor beszélnek majd, ha meg is valósíthatják.

Szerintük Sós Tamás közgyűlési elnök és a szocialista frakció csak sodródik az eseményekkel, képtelen megoldást találni a kialakult helyzetre. Ezért a közgyűlés feloszlatása és az új választás jelenthet megoldást - mondta korábban az MTI-nek Tatár László.

A Fidesz azt is javasolta, hogy a megyegyűlés azonnal bontsa fel a HospInvesttel a kórház működtetéséről szóló szerződést, ám ezt azt indítványt sem vették napirendre.
Emiatt az ellenzék kivonult a közgyűlésből addig, amíg - zárt ülésen - a megyei kórházat működtető HospInvest csődeljárásából eredő önkormányzati feladatokról tárgyaltak.

A szocialista szavazatokkal elfogadott határozatban határidőt szabtak a HospInvestnek gazdasági ügyei rendezésére. A csődeljárás megszüntetésére július 31-ig, új bankszámlaszerződés megkötésére pedig május 15-ig kapott haladékot a HospInvest.
Felhívták a cég figyelmét arra, hogy a szerződés szerint a megye azonnal felmondhatja a szerződést, ha csődeljárás indul a működtető ellen. Ugyancsak okot ad a szerződés felmondására, ha a működtető olyan banki szerződéssel rendelkezik, amelynek értelmében a bank leemelheti számlájáról a gyógyítás finanszírozására szolgáló egészségbiztosítási forrásokat.

Sós Tamás, a megyegyűlés elnöke az ülés után kiadott közleményében leszögezi, hogy a megyének a betegellátás színvonalának javítása volt a célja a magánműködtető bevonásával.

Sajnálattal értesültek a HospInvest gazdasági helyzetéről, amely a sorozatos és állandó politikai támadások közepette megrendült - tartalmazza a közlemény. Ugyanakkor egyértelmű garanciákat kérnek arra nézve, hogy a cég miként tud úrrá lenni ezeken a nehézségeken, mert - mint írták - nem várhatnak arra, hogy visszafordíthatatlan folyamatok induljanak be az egészségügyi intézményben.

Bíznak abban, hogy az üzemeltető ésszerű határidőn belül elhárítja a csődhelyzetet, és zavartalanul folytatni tudja a kórházi munkát. Ugyanakkor arra is felkészülnek, hogy ha kell, felmondják a vagyonkezelői szerződést - tartalmazza a Sós Tamás által kiadott közlemény.

Tatár László Fidesz-frakcióvezető a napirendi pont megtárgyalása alatt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: világossá vált számukra, hogy a szocialisták fenn akarják tartani július 31-ig a jelenlegi állapotot. Konszenzus nem várható, jogsértésekben pedig nem kívánnak partnerek lenni, vagyis minden jogsértés a szocialistákat terheli - szögezte le Tatár László.

Herman István (Fidesz) frakcióigazgató a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a CIB Bank azért emelhette le a HospInvest számlájáról az egészségbiztosítási pénztár által betegellátásra átutalt pénzt, mert a közpénzt magáncélra fordították, ami szerinte már büntetőjogi kategória.

A HospInvest november 1-én vette át a kórház működtetését, majd április 3-án jelentette be hogy csődvédelmet kér, miután a CIB Bank leemelte az egészségbiztosítás által átutalt több mint egymilliárd forintot a társaság számlájáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását