2024. május 17. - Paszkál

Sziliék nemzetközileg tárgyaltak

Egy hosszú távú jövőkép kialakítását és a kulturális sokszínűség képviseletét javasolta Szili Katalin a spanyol-belga-magyar uniós elnökség időszakára a három ország parlamenti elnökeinek madridi találkozóján pénteken.
2009. június 20. szombat 09:01 - HírExtra
Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy meghallgatták a spanyol külügyminisztérium illetékes államtitkárának a beszámolóját az előkészületekről, áttekintették a trió elnökségi prioritásait, azok parlamenti támogatásának lehetőségeit, valamint megvitatták az elnökséggel kapcsolatos parlamenti feladatokat.

A házelnökök fontosnak tartották azt a tizenkét prioritást megfogalmazni, amelyet a magyar parlamenti pártok is támogatnak. Így a 2010. január 1-jével kezdődő másféléves időszakban olyan fontos kérdések kerülnek napirendre mint a lisszaboni stratégia folytatásával kapcsolatos célkitűzések meghatározása, a megújított szociális menetrend, az energiapolitika, a gazdasági és pénzügyi rendszer modernizációja, a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, a bel- és igazságügyi együttműködés, a bővítés, a szomszédságpolitika, a mezőgazdaság, a külkapcsolatok, a félidős költségvetési felülvizsgálat, illetve a következő pénzügyi perspektíva előkészítése, valamint - elfogadásának esetén - a lisszaboni szerződéssel kapcsolatos intézményi feladatok.

Szili Katalin beszédében egyfelől kiemelte, hogy a gazdasági és pénzügyi válság fényében valószínűleg a spanyol-belga-magyar uniós elnökségnek lesz a feladata egy hosszú távú jövőkép kialakítása. Fel kell állítani a válság pontos diagnózisát és azonosítani kell hatásait, és ennek ismeretében kell megfogalmazni, hogy milyen legyen a válság utáni Európa. Másfelől hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a három ország sajátosságaiból fakadó kulturális sokszínűségre.

A parlamenti elnökök egybehangzóan fontos kérdésnek értékelték a gazdasági és pénzügyi világválságot, a munkahelyteremtés lehetőségeit és a gazdaság fellendítését, különös tekintettel a 2000-ben elfogadott, tízéves lisszaboni stratégia megújítására. A politikusok megállapodtak abban, hogy folyamatosan egyeztetnek a prioritásokról, s a következő találkozót októberben Budapesten tartják. Egyetértettek abban, hogy az uniós elnökség időszaka különleges lehetőséget és szerepet kínál a választókhoz legközelebb álló parlamenteknek, mert nem országokat, hanem "állampolgárokat kell egymáshoz közelítenünk Európában". Szili Katalin javaslatára tavaly novemberben írtak alá együttműködési nyilatkozatot a három ország parlamenti elnökei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását