2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai: az átadás-átvétel a legnagyobb nyilvánosság előtt menjen végbe

Bajnai Gordon szerint kormánya a legteljesebb nyilvánosság mellett kíván átadni minden rendelkezésére álló információt és adatot az új kabinetnek annak érdekében, hogy az a lehető leghamarabb meg tudja kezdeni érdemi tevékenységét.
2010. április 27. kedd 16:56 - HírExtra
A miniszterelnök a Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének címzett keddi válaszlevelében hangsúlyozta: a kormány ez év márciusában megkezdte a felkészülést az átadás-átvételre, az előkészített átadás-átvételi dokumentáció tartalmazza a fideszes politikus levelében említett adatokat és azon túl számos fontos információt, amelyek szükségesek a kormányzati munka mielőbbi megkezdéséhez, annak gördülékeny folytatásához.

Navracsics Tibor hétfőn küldött levelet Bajnai Gordonnak, amelyben közölte, hogy az új Országgyűlés megalakulását követően a kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának, érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be. A fideszes politikus szerint a törvényben indokolt rögzíteni, hogy az új és a leköszönő miniszterelnök, valamint az egyes miniszterek és szervezeti vezetők milyen formában, tartalommal és nyilatkozatok mellett adják át tisztségüket, mutatják be tevékenységüket.

Bajnai Gordon MTI-hez is eljutatott válaszlevelében közölte: a kormányzati munka zavartalan folytatása érdekében elengedhetetlennek tartja a teljes körű és átlátható módon lebonyolított átadás-átvételt, "az elmúlt húsz évben kialakult gyakorlatnál magasabb sztenderdekhez igazítva a magyar politikai kultúrát".

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a frakcióvezető leveléből is azt látja, hogy ebben nézeteik és törekvéseik azonosak.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban konzultációs lehetőséget teremtettek a pártoknak az ország gazdasági helyzetének ismertetésére, döntési moratóriumot hirdettek, és elkészítették az Átlátható Államháztartás című dokumentumot, amely átfogó és teljes körű képet ad az állam általános pénzügyi helyzetéről és jövőbeni kötelezettségeiről, a minisztériumok, illetve a nem miniszterek alá tartozó kormányzati szervek gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről.

Bajnai Gordon kitért arra is, hogy kabinetfőnöke a választások első fordulója óta két alkalommal is egyeztetést kezdeményezett Szijjártó Péterrel, a Fidesz elnöki stábja vezetőjével, hogy időben meg tudják beszélni az átadás-átvétel ütemezését és annak tartalmi elemeit, ez ügyben továbbra is rendelkezésre állnak.

Véleménye szerint az így előkészített átadás-átvétel az elmúlt húsz év történetében az eddigi legteljesebb és legátláthatóbb lesz, ebben a kormánytagok minden segítséget készek megadni az új kabinetnek.

Navracsics Tibor hétfői, a kormányfőnek címzett levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy "az átadás-átvételi feladatok maradéktalan elvégzése természetesen az érintetteket egyéb, jogszabályból fakadó és – adott esetben – tisztségüktől történő megválást követően is terhelő kötelezettségektől és felelősségtől nem mentesíti".

Hegedüs Dóra, a miniszterelnök kabinetfőnöke ezt követően keddre egyeztetést kezdeményezett a Fidesszel az átadás-átvételről; az erről szóló levelet Szijjártó Péternek címezték. Szijjártó Péter válaszul közölte, hogy a Fidesz nem vesz részt az egyeztetésen, mert nem zárt ajtók mögötti "konzultációkra", hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló, alapos eljárásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását