2024. május 19. - Ivó, Milán

Omdusman: veszélyes a szalmaégető

Veszélyezteti a környezeti, a természeti és a világörökségi értékek fenntarthatóságát a szerencsi szalmaégető engedélyezett formában való megvalósítása - állapította meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
2009. április 17. péntek 11:41 - HírExtra
Fülöp Sándor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezték az országos környezetvédelmi főfelügyelőségnél és a főügyészségnél, hogy vizsgálják felül az erőmű megépítésére kiadott engedélyeket.

Javasolták továbbá a kormánynak, hogy a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően alkossa meg a világörökségi törvényt, és határozza meg a tokaji világörökség-védelmi terület kezelési tervét, valamint hozzon létre a terv megvalósítására képes kezelőszervezetet.

Emellett kérték a beruházót, fontolja meg egy kisebb erőmű létesítésének a lehetőségét, és vegye figyelembe a világörökségi területek védelmét.

Fülöp Sándor közölte: az engedélyezési eljárásban nem vizsgálták, hogy az erőműnek a tokaji történelmi borvidék kultúrájára mint világörökségi helyszínre milyen hatása lenne. A hatásterületet nem megfelelően számították ki, a kapcsoló létesítményekkel nem foglalkoztak - tette hozzá.

Az ombudsman szólt arról is, hogy szerinte az ügyben szembenálló érdekek összeegyeztethetők lennének, amelyhez azonban az egész régiónak a tartós intézményesített együttműködése kellene.

Zlinszky János, a biztosi hivatal stratégiai és tudományos főosztályának vezetője azt hangsúlyozta: nem általában a biomasszából történő energiatermelés veszélyezteti a környezeti, a természeti és a világörökségi értékeket, hanem "az ilyen módon, ilyen méretben és ilyen technológiával" ott létesített erőmű.

Az erőmű hatásfoka nem jó, a hő - a jelen tervezési formában - nincsen hasznosítva, "az erőmű táplálása egy óriás hatósugárból behozott biomassza-mennyiséget tételez fel", és közúti szállításban gondolkoznak, amely hihetetlenül megnöveli az amúgy is súlyos forgalmi helyzetet - fejtette ki.

Zlinszky János közölte, az "óriási biomassza erőmű" megváltoztatná a táj arculatát: a mozaikos, változatos művelésű táj egyhangúvá alakulna, óriásparcellák keletkeznének. Adott esetben a szükséges vetésforgó eltűnne, és a talajerő pótlására szolgáló szerves anyagok elszállítása, elégetése tápanyaghiányt okozna, ezért azt másképpen kellene pótolni - fűzte hozzá.

Zlinszky János azt mondta: "az energiaügyi célkitűzéseink, a (...) környezetvédelmi megfontolásaink ellentmondanak hosszú távon azoknak a tulajdonságoknak, amiket ez az erőmű fel tud tudna mutatni".

A sajtótájékoztatón közreadott rövidített állásfoglalás szerint, "az erőmű létesítésével kapcsolatos intézkedések az alkotmányos jogok sérelmét okozták". Kezdeményezték az illetékes főügyészségen, hogy nyújtsanak be "az egységes környezethasználati engedély ellen óvást, továbbá az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen, hogy az felügyeleti jogkörben semmisítse meg az elsőfokú határozatot" - olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását